Nedalshytta ligger i vakre omgivelser ved Nesjøen
Nedalshytta i 2016

Nedalshytta er en betjent DNT-hytte i Sylan, oppført i 1972. Hytta drives av Trondhjems Turistforening (del av Den Norske Turistforening) og ligger i Tydal kommune, i Trøndelag fylke; 781 meter over havet.

Fra Nedalshytta går det merkede ruter til Storerikvollen, Stugudalen og Sylstasjonen i Sverige. Hytta har 60 sengeplasser.

Navnet

Den første Nedalshytta lå ved elven Nea som renner fra svenskegrensen gjennom Tydal. Elva ga navn til dalen den renner gjennom og gården som etter hvert også ble en turisthytte.

Historikk

Trondhjems Turistforening ble stiftet i 1887, og bare to år etter åpnet de sin første turisthytte i fjellet. Det skjedde på Nedalen gård i Sylan hvor foreningen leide et nybygd anneks med fire senger. Samtidig merket de en rute fra Stugudal og inn til gården. Hytta ble såpass populær at turistforeningen valgte å bygge en større hytte på en tomt de fikk like ved gården i 1898. I 1904 bygde de enda en hytte, litt lenger unna gården og etter hvert kjøpte turistforeningen hele gården og fikk en forpakter til å drive den.

Nedalen var en flott fjelldal med store og artsrike myrområder og ble fredet i 1917 som det første store fjellområdet her i landet. På tross av fredningen ble dalen bygget ut til kraftformål i 1970. Nea ble demmet opp og både Nedalshytta og Nedalen gård havnet under vann. Som erstatning ble den nye Nedalshytta åpnet litt høyere opp i terrenget i 1972 med veiforbindelse til Tydal.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Lauritzen, Per Roger (2000). Hytter over alle hauger. Cappelen.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg