Mastodonter, samlebetegnelse på en stor gruppe utdødde elefantdyr i familien Mastodontidae. Fantes fra tidlig miocen til slutten av kvartær (10 000–12 000 år siden). I løpet av sin lange historie var de spredt over alle kontinenter bortsett fra Australia og Antarktis. Typisk for mastodontene, som gjennomsnittlig var på størrelse med nålevende elefanter, var at kroppen og halsen var mer langstrakt, og at bena var kortere. Men det er tennenes utforming som fremfor noe kjennetegner denne gruppen av elefantdyr. De hadde alltid to eller flere kinntenner i hver kjevehalvdel, og hver tann hadde som oftest mange forhøyninger (knuter) som var dekket av tykk emalje. Støttennene i overmunnen varierte fra små, korte til ekstremt lange, som enten var rette eller sterkt buede. En del mastodonter hadde dessuten forskjellig utformede støttenner i underkjeven.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.