St. Louis (by i Missouri, USA)

Busch Stadium med monumentet Gateway Arch i bakgrunnen.
.
Lisens: CC BY 2.0
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

St. Louis er en by i USA i delstaten Missouri. Den ligger ved Mississippis vestbredd, 16 km sør for Missouris munning. Byen har 308 626 innbyggere, og utgjør kjernen i en større byregion (metropolitan area) med 2 807 338 innbyggere (US Census, 2017).

Faktaboks

Uttale
səntlˈu:is

Byen er et ledende kommunikasjons- og handelssentrum, og regnes som et senter for bioteknologi og medisinsk forskning. St. Louis er sete for det katolske St. Louis University (1818), for Washington University (1853) – som er tilknyttet Barnes-Jewish Hospital – og for University of Missouri–St. Louis like nord for byen (1963). For øvrig finnes kunstmuseum, kjent symfoniorkester, basketball-stadion og store parkanlegg.

Historie

St. Louis ble anlagt som fransk handelsstasjon i 1764 og oppkalt etter Ludvig 9 den hellige. På 1800-tallet ble den en viktig elvehavn; jernbaner ble bygd frem til denne «port til Vesten», som er symbolisert i det 190 meter høye monumentet av rustfritt stål, Gateway Arch (1964), tegnet av den kjente finsk-amerikanske arkitekten Eero Saarinen. Byen regnes som utgangspunktet for Oregon Trail, selv om Independence var det egentlige startsstedet. St. Louis er i dag et viktig knutepunkt for elvetrafikken mellom De store sjøer og Mexicogolfen. Arrangør av olympiske sommerleker 1904.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg