Faktaboks

Missouri

Missouri River

Uttale
mizˈu:ri
Missouri
Missourielven i Montana.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Missouri er en elv i USA, og den største bielven til Mississippi. Elven dannes i Rocky Mountains, Montana, ved sammenløpet av elvene Jefferson (den lengste), Gallatin og Madison ved byen Three Forks. Lengden er 3726 kilometer, medregnet kildeelven Red Rock på 4088 kilometer, mens nedbørfeltet er cirka 137 100 kvadratkilometer.

Missouri er, sammen med Mississippielven, regnet som den fjerde lengste elv på jorden, med 5971 kilometer, og kalles gjerne «The Big Muddy» på grunn av all løsmassen den bærer med seg.

Løp

Oversvømmelse fra Missourielven i Nebraska, på grensen til Iowa, juni 2011.
U.S. Army Photo.
Lisens: CC BY 2.0

Missouri renner i en stor bue først mot nordøst, så mot øst og sørøst gjennom Montana, North Dakota, South Dakota, Nebraska, Iowa, Kansas og Missouri, inntil den forener seg med Mississippielven 16 km nord for St. Louis. Viktigste bielver er Milk, Yellowstone, James, Platte og Kansas. Missourielven hadde kraftige oversvømmelser i blant annet i 1993, 1997 og 2011.

Historie

Munningen av Missouri ble oppdaget i 1673 av Louis Joliet og Jacques Marquette, og på 1700-tallet ble elven befart av franske pelsverkkjøpmenn på en lengre strekning, men den første virkelige utforskning fra munningen til oppimot utspringet ble gjort i 1804–1805 av Lewis og Clark-ekspedisjonen.

Dampskipstrafikken nådde høydepunktet i 1850-årene, men bukket i de følgende 20 år under i konkurransen med jernbanene. Fra 1940-årene ble det bygd en rekke irrigasjons- og flomsikringsdammer, blant annet Fort Peck-dammen nær Glasgow i Montana og Oahe-dammen nær Pierre i Sør-Dakota.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg