Missouri er en elv i USA, og den største bielven til Mississippi. Elven dannes i Rocky Mountains, Montana, ved sammenløpet av elvene Jefferson (den lengste), Gallatin og Madison ved byen Three Forks. Lengden er 3726 km, medregnet kildeelven Red Rock på 4088 km, nedbørfeltet er cirka 137 100 km2.

Missouri er, sammen med Mississippielven, regnet som den fjerde lengste elv på jorden, med 5971 km, og kalles gjerne «The Big Muddy» på grunn av all løsmassen den bærer med seg.

Missouri renner i en stor bue først mot nordøst, så mot øst og sørøst gjennom Montana, North Dakota, South Dakota, Nebraska, Iowa, Kansas og Missouri, inntil den forener seg med Mississippielven 16 km nord for St. Louis. Viktigste bielver er Milk, Yellowstone, James, Platte og Kansas. Missourielven hadde kraftige oversvømmelser i blant annet 1993, 1997 og 2011.

Munningen av Missouri ble oppdaget i 1673 av Louis Joliet og Jacques Marquette, og på 1700-tallet ble elven befart av franske pelsverkkjøpmenn på en lengre strekning, men den første virkelige utforskning fra munningen til oppimot utspringet ble gjort i 1804–1805 av Lewis og Clark-ekspedisjonen.

Dampskipstrafikken nådde høydepunktet i 1850-årene, men bukket i de følgende 20 år under i konkurransen med jernbanene. Fra 1940-årene er det bygd en rekke irrigasjons- og flomsikringsdammer, blant annet Fort Peck-dammen nær Glasgow i Montana og Oahe-dammen nær Pierre i South Dakota.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.