Missouri, elv i USA, største bielv til Mississippi, dannes i Rocky Mountains, Montana, ved sammenløpet av elvene Jefferson (den lengste), Gallatin og Madison ved Three Forks. Lengden er 3726 km, medregnet kildeelven Red Rock 4088 km; nedbørfelt ca. 137 100 km2. Regnet, sammen med Mississippi, som den fjerde lengste elv på Jorden, 5971 km lang. Kalles gjerne «The Big Muddy» pga. all løsmassen den bærer med seg.

Missouri renner i en stor bue først mot nordøst, så mot øst og sørøst gjennom Montana, Dakota, Nebraska, Iowa, Kansas og Missouri, inntil den forener seg med Mississippi 16 km nord for St. Louis. Viktigste bielver er Milk, Yellowstone, James, Platte og Kansas. Kraftige oversvømmelser 1993 og 1997.

Munningen ble oppdaget 1673 av Joliet og Marquette (se Mississippi), og på 1700-tallet ble elven befart av franske pelsverkkjøpmenn på en lengre strekning, men den første virkelige utforskning fra munningen til oppimot utspringet ble gjort 1804–05 av Lewis og Clark-ekspedisjonen. Dampskipstrafikken nådde høydepunktet i 1850-årene, men bukket i de følgende 20 år under i konkurransen med jernbanene. Siden 1940-årene er det bygd en rekke irrigasjons- og flomsikringsdammer, bl.a. Fort Peck-dammen nær Glasgow i Montana og Oahe-dammen nær Pierre i South Dakota.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.