Kansas ligger plassert midt i USA, i den delen av landet som kalles Midtvesten.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Topeka er hovedstad i Kansas, og Wichita er delstatens største by.

Kansas
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Kansas er en delstat i USA, beliggende i Midtvesten, omkring elvene Kansas og Arkansas. Staten grenser til delstatene Nebraska i nord, Missouri i øst, Oklahoma i sør og Colorado i vest. Hovedstaden er Topeka, og den største byen er Wichita.

Faktaboks

Uttale
kˈænzəs
Også kjent som
forkortet Kan, Ks. og KS

Kansas har et totalt areal på rundt 213 100 kvadratkilometer og har 2 913 123 innbyggere (US Census, 2017). Kansas ble opptatt som stat nummer 34 i USA 29. januar 1861.

Navnet kommer av sioux-ordet kansa, som betyr «sønnavind(folket)». Kansas’ kallenavn er The Sunflower State, «Solsikkestaten».

Natur

Mesteparten av Kansas er et bølgende sletteland. Prærien i øst går gradvis over i steppe i vest, samtidig som landet stiger fra cirka 200 til rundt 1200 meter over havet.

Klimaet er utpreget kontinentalt, med ekstreme sommer- og vintertemperaturer, men sjelden lengre perioder med sterk varme eller kulde. Årsmiddeltemperaturen er 13 °C, årsnedbøren varierer fra under 500 millimeter i vest til mer enn 1000 millimeter i sørøst. I Wichita er middeltemperaturen 0 °C i januar og 27 °C i juli og august; nedbørmengden er 720 millimeter.

Befolkning

Delstatsforsamlingen i hovedstaden Topeka, Kansas.

Folketallet økte i perioden 1980–1990 med 4,8 prosent, hvilket var bare halvparten av landsgjennomsnittet for USA. I tiden 1990–2000 økte befolkningen med 8,5 prosent (mot landsgjennomsnittet 13,2 prosent). Av innbyggerne regnes 86,5 som prosent som hvite – inkludert 11,9 prosent hispanic eller latino – 6,2 afroamerikanere og 3,1 prosent av asiatisk herkomst (US Census, 2017). Delstatens største byer er Wichita, Overland Park, Kansas City og hovedstaden Topeka.

Kansas sender to senatorer og fire representanter til kongressen. Statens eget senat har 40 medlemmer og representanthuset 125 medlemmer.

Næringsliv

Prærien i Kansas gjør delstaten god for både jordbruk og husdyrhold. Her gjetes hester i Greensburg.

Omkring 90 prosent av denne utpregede jordbruksstatens areal er dyrket mark og beitemark, og staten er USAs største produsent av hvete og durra. Kansas har store avlinger også av soyabønner, rug, havre og bygg. Husdyrbruket spiller en viktig rolle, med blant annet betydelig storfe- og sauehold. Den gjennomsnittlige bruksstørrelsen er svært høy (2200 dekar).

Bergverksdriften er betydelig, med utvinning av kull, petroleum, helium (største produsent av statene), salt, bly og sink. Industrien er variert, med tyngdepunkter i slakteri- og kjøttindustri, produksjon av transportmidler (særlig fly – Wichita kalles «Air Capital of the World» grunnet sin småflyproduksjon) og petrokjemisk industri.

Blant institusjoner for høyere utdanning er University of Kansas i Lawrence (grunnlagt 1866), Kansas State University (med landbruksvitenskapelig fakultet som regnes som et av de ledende i USA) i Manhattan, Wichita State University, og Washburn University i Topeka.

Historie

Den første kjente europeer som kom til Kansas, var spanieren Francisco Vásquez de Coronado i 1541. I 1682 gjorde Frankrike krav på området, og som en del av Louisiana-kjøpet kom det til USA i 1803, ble organisert som territorium i 1854 og som 34. stat opptatt i unionen i 1861.

Spørsmålet om Kansas skulle opptas som slavestat eller «fri» stat skapte bitter strid og dannet noe av bakgrunnen for den amerikanske borgerkrigen. Folketallet var ennå 1860 bare 107 000, men nådde allerede i 1890 opp i 1 428 000.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg