Faktaboks

Kansas City
Uttale

kˈænzəs

Kansas City er den største byen i delstaten Missouri i USA med 491 918 innbyggere (U.S. Census, 2018). Byen ligger vest i Missouri og grenser mot vest til den andre byen med samme navn i delstaten Kansas. De to byene inngår i en større byregion (metropolitan area) med omkring 2,1 millioner innbyggere.

Kansas City i Missouri ligger i en bolleformet fordypning på sørsiden av der elvene Missouri og Kansas (lokalt: Kaw River) renner sammen.

Navnet er etter elven Kansas, av urfolk-ordet 'KaNze', som betyr 'sørlig vind'.

Befolkning

59,2 prosent av befolkningn er ikke-latinamerikanske hvite, 10 prosent er latinamerikanske hvite, 2,5 prosent er asiater og 0,5 prosent er nordamerikanske urfolk.

Bortsett fra synkende folketall i periodene 1980-2000 og 1860-1870 har innbyggertallet i byen vært stigende.

Økonomi og kultur

De fleste i Kansas City er sysselsatt i tjenestenæringer. Blant annet er byen en av de amerikanske myndighetenes ti regionale kontorbyer. Mange arbeider også innen undervisning og i helsevesenet.

Byen er et viktig kommunikasjons- og handelssenter i et rikt jordbruksdistrikt. Det handles blant annet med korn, frø og kveg. Industrien omfatter blant annet kornlagring (Kansas City Board of Trade handler med hvete), meierier (Dairy Farmers of America er USAs største kooperativ), kjøttpakking, prosessering av kjøtt og andre matvarer, bilproduksjon, produksjon av legemidler til mennesker og dyr samt trykkerier og jernbaneverksteder.

Det er flere universiteter, blant annet The University of Missouri (åpnet i 1963), og høyskoler.

Byen har en rekke kunstgallerier, blant annet er Nelson-Atkins Museum of Art. Lone Jack Civil War Museum og Missouri Town 1855 kjente museer. Med mer enn 200 fontener i aktivitet er Kansas City kjent som «City of Fountains». Liberty Memorial er et 66 meter høyt monument til minne om første verdenskrig. Swope Park har blant annet friluftsteater.

Byen er berømt for jazz-stilen Kansas City-jazz, som ble utviklet i slutten av 1920- og begynnelsen av 1930-årene, samt annen musikk. Kansas City Symphony er et kjent symfoniorkester. I 2018 ble Kansas City, som hittil eneste amerikanske by, utnevnt av UNESCO til 'Musikkens by'.

Kaufmann Center for the Performing Arts åpnet i 2011. Her finnes flere teatre samt det kjente ballettselskapet Kansas City Ballet (stiftet 1957). Kultur- og foreretningssenteret The Crown Center åpnet i 1973. Swope Park har friluftsteater og zoologisk hage.

The Harry S. Truman Sports Complex med to stadioner huser byens fotballteam (Arrowhead Stadium) og baseballteam (Kaufmann Stadium).

Årlige kulturbegivenheter er blant annet Kansas City Film-Fest i april, NASCAR på Kansas Speedway-banen i mai, Heart of America Shakespeare Festival i juni-juli, Wild West Days i oktober og WinterFest i november og desember.

Historie

Franske pelshandlere var de første som bosatte seg permanent i området i 1821. I 1833 ble det senere nabolaget Westport anlagt og florerte som en sentral for utrustning av ekspedisjoner mot vest. Stedet ble kalt Westport Landing, og det blomstret som en elvehavn og endestasjon for Oregon- og Santa Fe-rutene. I 1850 fikk tettstedet navnet Town of Kansas. Bystatus ble tildelt i 1853.

Under den amerikanske borgerkrigen i 1861-1865 var byen splittet og åsted for flere trefninger. I 1865 fikk byen jernbane til St. Louis, og en jernbanebro over Missouri-elven åpnet i 1869. Den ga forbindelse med Hannibal and St. Joseph-jernbanen og en sterk befolkningsvekst fulgte. For å skjelne byen fra territoriet med samme navn, ble bynavnet endret til Kansas City i 1889 og bygrensene ble utvidet mot sør og øst.

I 1940-1960 ble Kansas Citys areal dobbelt så stort, men befolkningen økte med bare 70 000 innbyggere. 1960-årene var preget av raseopptøyer, spesielt etter mordet på Martin Luther King i 1968. Tiåret var preget av forslumming av indre by, mens byen for øvrig fortsatte å vokse.

Under en danseoppvisning i 1981 ble 114 mennesker drept og mer enn 200 skadet etter at to etasjer av Hyatt Regency-gangbroen kollapset. Siden 2000 har deler av Kansas City gjennomgått en omfattende sanering og fornyelse. Blant annet ble kontor-, butikk- og underholdningsområdet Kansas City Power & Light District (P&L) i sentrum bygd i 2005–2008.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg