Faktaboks

Linda Klakken

Linda Skårbrevik Klakken

Født
9. januar 1979, Ålesund
Linda Klakken
Linda Klakken
Av /NTB.

Linda Klakken er en norsk forfatter, oversetter og journalist. Hun er mest kjent for sine diktsamlinger, som beskriver hverdagsliv og relasjoner hos skeive personer og familier. Klakkens første diktsamling, Mamma, kone, slave (2013) fikk mye oppmerksomhet i pressen, og ble omtalt som en av årets beste bøker. Dokumentarboka Jakten. På sporet av mannen som drepte Trude Espås (2022) fikk også mye medieomtale da den ble utgitt.

Bakgrunn

Klakken er oppvokst i Ålesund og bosatt i Oslo. Hun har utdanning blant annet fra Skrivekunstakademiet i Hordaland. I tillegg til forfatterskapet har hun arbeidet som kulturjournalist, bibliotekar og oversetter. Klakken har også gjestet en rekke litterære arrangementer og festivaler.

Forfatterskap

Diktsamlinger

I 2013 kom Klakkens første diktsamling, Mamma, kone, slave. Denne ble kåret til en av årets beste bøker av flere norske aviser. Bokens hovedtema er jeg'ets fremmedgjøring overfor kulturelle og politiske rollemønstre. Språket er preget av virkelighetsnære og tilgjengelige bilder. Den lavmælte stilen bringer leseren tett på tekstene, og gjør at de hverdagslige erfaringene kan oppleves nære og relevante.

Klakken har siden etablert seg som lyriker med diktsamlingene Skriv ferdig boka om livet ditt (2014), Åtte minuter (2015) og Det fins et rom i meg som står tomt (2018).

Klakkens dikt er ofte sterkt kommunikative, skrevet i et enkelt språk og med en tydelig stemme. Man finner relativt få metaforer, som til gjengjeld ofte utdypes og nyanseres over flere tekster. Formen er gjennomgående fri, med sparsommelig bruk av rytmiske og lydlige virkemidler. Det lyriske ‘jeg’ betrakter og beskriver hverdagslige situasjoner gjennom subjektive og sanselige erfaringer. De hverdagslige motivene bindes ofte sammen av bilder og perspektiver som framhever nære mellommenneskelige relasjoner. Likevel finner man også kritiske allusjoner til kulturelle strukturer og normer, som regel sett gjennom det subjektive individets erfaringer.

Et gjennomgående tema i Klakkens forfatterskap er nærbilder av tilværelsen som skeiv. Hverdagens normalitet kontrasteres ofte med fremmedgjøring overfor storsamfunnet, på bakgrunn av kulturelle og politisk diskriminering. Også andre motiver tematiserer forholdet mellom kulturell periferi og sentrum, blant annet i langdiktet Skriv ferdig boka om livet ditt (2014).

Beskrivelsen av den skeive familien og andre minoriteter er gjennomgående normaliserende, og utfordrer tradisjonelle, stereotype og politiske narrativ. Språket er preget av virkelighetsnære og tilgjengelige bilder. Den lavmælte stilen bringer leseren tett på tekstene, og gjør at de hverdagslige erfaringene oppleves nære og relevante.

Koblingen til beatpoesien er fremtredende i Klakkens diktsamlinger. Blant likhetstrekkene finner vi blant annet det tilgjengelige og sanselige språket, virkelighetsnære motiver, et tydelig kommuniserende lyrisk 'jeg', samt den fremmedgjorte og subversive erfaringen av storsamfunnets kultur.

Sakprosa

Jakten - bokomslag
Jakten - bokomslag
Kagge forlag.

Klakkens første bok, reisedokumentaren Den siste beatpoeten, vakte spesiell interesse i litterære kretser. Boken dreier seg rundt Klakkens intervju av den kjente beatforfatteren og forleggeren Lawrence Ferlinghetti fra USA. Den inneholder dessuten flere reiseskildringer, samt essayistiske refleksjoner over slektskapet mellom amerikansk beatpoesi og nordiske forfattere, blant andre Jan Erik Vold og Jón Sveinbjørn Jónsson.

I dokumentarboka Jakten. På sporet av mannen som drepte Trude Espås (2022) presenterer Klakken det hun hevder er nye opplysninger og teorier i en av Norges mest omtalte drapssaker. Boka kritiserer politiets etterforskning for å være ensidig og mangelfull. Disse påstandene ble imøtegått av politiet i den omfattende pressedekningen av bokutgivelsen.

Barnebøker

Barne- og ungdomsromanen Dumme, dumme hjarte (2018) er en humoristisk og nær fortelling om forelskelse. Den legger liten vekt på at forelskelsen oppstår mellom to jenter. Dermed føyer romanen seg inn i Klakkens normative prosjekt, der skeiv kjærlighet beskrives som ikke mer mystisk enn annen kjærlighet.

Dumme, dumme hjarte ble nominert til Norske Barne- og Ungdomsbokforfatteres debutantpris, Trollkrittet.

Klakkens bøker er oversatt til engelsk, makedonsk og belarusisk.

Utgivelser

  • Jakten – på sporet av mannen som drepte Trude Espås (sakprosa, Kagge Forlag, 2022)
  • Det fins et rom i meg som står tomt (dikt, 2018, Flamme Forlag)
  • Dumme, dumme hjarte (barnebok, Samlaget, 2017)
  • Åtte minutter (dikt, Flamme Forlag, 2015)
  • Skriv ferdig boka om livet ditt (dikt, Flamme Forlag, 2014)
  • Mamma, kone, slave (dikt, Flamme Forlag, 2013)
  • Den siste beatpoeten (reisedokumentar, Flamme Forlag, 2010)

Gjendiktninger

Antologibidrag

  • Og om en eller annen, men ikke hvem som helst, fikk lyst til å være nær deg, for eksempel meg (singel/antologi, 2008, Flamme Forlag)
  • temp 2001 (antologi, Aschehoug, 2001)

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg