Beat-bevegelsen oppsto blant bohemer i New Yorks  Greenwich Village og i San Francisco i midten av 1950-årene og spredte seg senere, under forskjellige former og med skiftende navn (beatniks, hippies, provos) til de større byene i Nord-Amerika og Europa.

Beat-bevegelsen var påvirket av Østens filosofi og religion, og tok til orde for et liv i frivillig fattigdom og en total avstandtagen fra Vestens samfunns- og livsformer. Innsikt i og dypere opplevelse av tilværelsen kunne man, ifølge beat-bevegelsen, oppnå ved å gi seg livsprosessene i vold, gjennom sex, kontemplasjon eller hallusinogener som peyote eller LSD.

Ordet beat kom til å bety både 'utslått' eller 'utkjørt' og 'velsignet' eller 'hellig' (på engelsk beatified, beatitude), samtidig som det ga assosiasjoner til jazz- og rockmusikken.

Beat-bevegelsen var også en litterær retning eller gruppe som stod frem i 1956 med utgivelsen av Allen Ginsbergs  Howl and Other Poems og Jack Kerouacs  On the Road (1957). Andre forfattere som mer eller mindre hører til beat-bevegelsen, er Lawrence Ferlinghetti, Gregory Corso, Gary Snyder, Phil Whalen, Michael McClure og, noe på siden, William Burroughs.

Retningen hentet inspirasjon hos forfattere som William Carlos Williams, Henry Miller, Norman Mailer og Kenneth Rexroth.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.