Faktaboks

Uttale
makedˈonsk
Språkkoder
mk, mkd, mac (MK, MKD, MAC)
ISO-639:3
mkd

Makedonsk er et sørslavisk språk som er nasjonalspråk og offisielt språk i Nord-Makedonia. Makedonske dialekter snakkes dessuten av en minoritet i provinsen Makedonia i Nord-Hellas (Egeisk Makedonia), i Blagoevgrad-distriktet i Bulgaria (Pirin-Makedonia) og i noen østlige grenseområder i Albania. I alt snakkes makedonsk av 1,4–2,5 millioner, blant annet av mange utvandrere i Australia, Canada og USA.

Makedonsk er nært beslektet med bulgarsk, og også mot serbisk er det gradvise overgangsdialekter. I Bulgaria anerkjennes ikke makedonsk som eget språk, men anses som en regional variant av bulgarsk (vest-bulgarsk dialekt). Heller ikke Hellas har anerkjent eksistensen av et eget makedonsk språk.

Makedonsk stammer ikke fra gammelmakedonsk (utdødd språk).

Språklige særtrekk

Makedonsk skiller seg, på samme måte som bulgarsk, fra andre slaviske språk ved at kasusbøyningen i substantivene er forsvunnet (unntatt vokativ). Istedenfor kasus brukes preposisjoner. Lik som bulgarsk har makedonsk etterhengt bestemt artikkel, og artikkelen har tre former etter graden av nærhet (vodava 'dette vannet', vodata 'det vannet', vodana 'vannet der borte').

Verbalsystemet er svært komplisert med flere former for å betegne fortid (blant annet perfektum, aorist, imperfektum). Som i andre slaviske språk har verbene to former for perfektivt og imperfektivt aspekt, og dessuten «narrativ», som brukes om noe som fortelles uten at det er selvopplevd. På flere måter er makedonsk sterkt påvirket av de andre balkanspråkene (gresk, albansk, rumensk). Slike «balkanismer» er bortfall av infinitiv (som erstattes av at-setning), en forenklet komparativform av adjektiver osv.

Makedonsk har fast betoning på annen stavelse i tostavelsesord, på tredje siste stavelse i ord med tre eller flere stavelser. Ordforrådet er sterkt preget av tyrkiske lånord. Makedonsk er også blitt påvirket av gresk og serbisk, og jugoslavisk terminologi har bidratt til å fjerne det fra bulgarsk. Makedonsk har ikke vært utsatt for samme russiske påvirkning som bulgarsk.

Skriftspråket

Det slaviske språket i Makedonia var grunnlaget for det eldste slaviske skriftspråket (gammelkirkeslavisk), skapt på 800-tallet evt. av slaverapostlene Kyrillos og Methodios fra Thessaloniki.

Moderne makedonsk oppstod fra slutten av 1800-tallet. Makedonsk var det offisielle språket i den jugoslaviske delrepublikken 1945–1991. Etter 1945 begynte en periode med normering og utbygging av skriftspråket. En sentral rolle spilte språkforskeren Blaže Koneski.

Makedonsk bruker det kyrilliske alfabetet, med enkelte spesielle bokstaver tilpasset det makedonske lydsystemet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg