Tiden Norsk Forlag er et norsk forlag etablert i 1933. Gjennom mye av forlagets historie var det knyttet til Arbeiderpartiet og Landsorganisasjonen (LO).

Siden 1994 har Tiden vært drevet som et imprint under Gyldendal Norsk Forlag. Hovedvekten har vært på norsk og oversatt skjønnlitteratur, men forlaget utgir også sakprosa.

Historie

Tiden ble grunnlagt i 1933 av Det norske Arbeiderparti. Første forlagssjef var Kolbjørn Fjeld, som, bortsett fra krigsårene 1940–1945, satt ved roret helt fram til 1971. Fjeld formulerte målsetningen for etableringen slik: «Der startes et nytt forlag med hovedformål å utgi lødig opplysende litteratur og skjønnlitteratur med socialistisk tendens.»

Under andre verdenskrig var Tiden det eneste av de store norske forlagene som ble stengt av tyskerne.

To år etter krigen ble Tiden omorganisert, og Landsorganisasjonen (LO) og Norges Kooperative Landsforening kom inn på eiersiden. Den politiske formålsparagrafen ble nå også dempet. På 50-tallet satset forlaget på barne- og ungdomslitteratur med navn som Alf Prøysen og Anne-Cath. Vestly.

I 1991 kjøpte Gyldendal Norsk Forlag 91 prosent av aksjene i Tiden. LO og Norsk Kjemisk Industriarbeiderforbund beholdt 4,5 prosent hver, men i 2004 ble også disse aksjepostene overdratt til Gyldendal. Etter dette har Tiden drevet som et imprint under Gyldendal.

Eksterne lenker

Litteratur

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg