Språklig bilde er et samlebegrep om språklige uttrykk som brukes i overført og ikke bokstavelig betydning. Et språklig bilde utnytter ordenes konnotasjoner, i motsetning til ordenes konkrete betydninger, denotasjonene.

Faktaboks

Etymologi
norrønt bilæti, fra gammelsaksisk

Språklige bilder kan være effektive virkemidler i mange typer tekster. I tekster som krever entydighet, for eksempel juridiske og administrative tekster, er det derimot uvanlig.

Et eksempel på et språklig bilde er «elevene satt som tente lys». Det betyr at elevene er klare og spente på hva som vil komme, og ikke at noen har satt fyr på dem. Dette språklige bildet virker slik at lysets flamme sammenlignes med den kroppsholdningen som oppmerksomme elever typisk har. Lysets konnotasjoner utnyttes og overføres til elevene. Dette språklige bildet er en sammenligning.

Uten ord eller uttrykk for sammenligning blir det språklige bildet en metafor: «Elevene er tente lys.»

Et annet eksempel er «gladlaks», som er en person som er i godt humør, og ikke en laks.

Språklige bilder kan tydeliggjøre innholdet i et utsagn, men kan også være vanskelige å forstå fordi de i stor grad er kulturbetinget; ordenes konnotasjoner kan variere fra kultur til kultur.

Det finnes mange typer språklige bilder, for eksempel lignelse, sammenligning, symbol og sinnbilde. Personifikasjon, besjeling, allusjon, metafor, katakrese og allegori er andre eksempler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg