Pyramiden

Sentrumsområdet i Pyramiden, med Lenin-statue i midten og besøkende turister rundt.
Pyramiden 2008. av . Gjengitt med tillatelse

Svalbard, nedlagt sovjetisk/russisk gruveby på vestsiden av Billefjorden, en nordøstlig arm av Isfjorden på Spitsbergen. Pyramiden ble utviklet som et sovjetisk mønsterby etter 2. verdenskrig, men er i dag et forlatt og eksotisk tidsbilde og en turistattraksjon.

Faktaboks

Uttale
pyramˈiden

Navngitt etter et 935 m høyt, karakteristisk fjell som ligger like nord for byen.

Historie

En svensk ekspedisjon i 1910 var den første til å legge krav på området ved Pyramiden på bakgrunn av kullforekomster. Rettighetene ble overført til Aktiebolaget Isefjorden-Belsund og Svenska Stenkolsatkiebolaget Spetsbergen, men det ble med prøveundersøkelser som viste at de geologiske forholdene i området var vanskelige. Selskapet eide også Sveagruva og konsentrerte det meste av sin aktivitet der. Etter flere år med prøveundersøkelser ble Pyramiden solgt i 1926 til det sovjetiske gruveselskapet Anglo-Russkij Grumant. Anlegget ble i 1931 kjøpt av det nyetablerte Trust Arktikugol. Før 2. verdenskrig ble undersøkelsesdriften videreført uten særlig større aktivitet, men en del infrastruktur ble etablert, inkludert bolighus, badstue, messe, tekniske installasjoner, kaianlegg, transportstoll og gruveganger. I 1941 ble befolkningen i Pyramiden evakuert sammen med de fleste andre på Svalbard.

Mens Longyearbyen, Barentsburg og Sveagruva ble for det meste ødelagt av tyskerne under krigen ble ikke Pyramiden berørt, antagelig fordi den er avsidesliggende. Gruveaktiviteten ble startet opp igjen i 1948, men det gikk cirka åtte år før det kom i full drift. Det ble produsert cirka 9 millioner tonn kull før driften ble nedlagt i 1998. Noe ble brukt lokalt i kraftstasjonen, mens resten ble skipet ut til Russland. De mange forkastningene i området gjorde driften i gruvene vanskelig.

Et sovjetisk mønstersamfunn

I likhet med den sovjetiske gruvebyen Barentsburg ble også Pyramiden utviklet som et mønstersamfunn. Det ble bygget kulturhus, svømmehall, bibliotek, skole og barnehage, kino og museum. Det var fjøs og et stort drivhus og produksjon av melk, kjøtt, egg, grønnsaker og blomster. Pyramiden har en naturskjønn beliggenhet og i større grad enn i Barentsburg ble det satset på estetikken i bybildet. Både tre- og murbygninger har fine arkitektoniske detaljer. Byen er organisert rundt et åpent sentrumsområde hvor det ble sådd gress og med fellesfasilitetene og bolighus og -blokker rundt. De gruverelaterte og tekniske anleggene var holdt i andre områder av byen.

Frem til gruvedriften ble innstilt i 1998 overvintret cirka 600 mennesker (russere og ukrainere) her.

Pyramiden i dag

Litt av bebyggelsen i Pyramiden, med fjellet Pyramiden i bakgrunnen.
Pyramiden av . CC BY NC SA 3.0

Byen ble brått forlatt i 1998 under den vanskelige økonomiske situasjonen i Russland. Tilsynelatende trodde innbyggerne at evakueringen var midlertidig siden så mye ble liggende igjen av bøker i biblioteket, filmer i kinoen, utstyr i sykehuset, mv. Byen ble etter hvert utsatt for plyndring og hærverk av folk som ankom enten med båt eller snøscooter. Sysselmannen og russiske myndigheter gjennomførte flere registreringer og dokumentasjoner av stedet ut fra den kulturhistoriske verdi og i desember 2014 ble Arealplan for Pyramiden vedtatt.

Den forlatte byen er blitt en stor turistattraksjon og flere turistoperatører organiserer turer dit. De russiske myndighetene i Barentsburg har stasjonert en liten gruppe vaktmenn/guider der og Hotell Tulipan ble gjenåpnet for overnatting i mars 2013. Det har vært en del planer om større bruk av byen gjennom forskning og konferanser, men en slik satsing krever en del infrastrukturoppgradering. Byen tiltrekker seg også forfattere og kunstnere, og Kjartan Fløgstad har portrettert byen i boken Pyramiden - portrett av ein forlaten utopi.

Les mer i Store norske leksikon

Ekstern lenke

Litteratur

  • Andreassen, Elin, Hein B. Bjerck og Bjørnar Olsen: Persistent Memories. Pyramiden – a Soviet mining town in the High Arctic. Tapir forlag. Trondheim, 2010
  • Fløgstad, Kjartan. Portrett av ein forlaten utopi, Spartacus forlag, 2007

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg