François Rabelais

Faktaboks

François Rabelais
Uttale
rablˈɛ
Født
1485
Død
9. april 1553
omtrentlig fødselsår

François Rabelais, maleri fra en gang før 1600.

François Rabelais

Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

François Rabelais var en fransk forfatter. Hans liv er lite kjent, men han var en tid munk og senere prest. Han skaffet seg en bred humanistisk utdannelse, og hans verk er også preget av naturvitenskaplige og medisinske studier. Man vet også at han kjente, og ble påvirket av, humanister som Thomas More og Erasmus fra Rotterdam.

I 1532 utgav Rabelais et middelalderverk, og dette gav ham ideen til hans egen bok Pantagruel (1532, norsk oversettelse 1999), som utgjør det andre av fem sammenhengende bind. Første bind, Gargantua, utkom i 1534 (norsk oversettelse 2001), så fulgte Le Tiers livre (1546, norsk oversettelse 2003) og Le Quart livre (1552). Le Cinquième livre, som ble utgitt posthumt i 1564, er muligens redigert etter Rabelais' notater, men er ikke skrevet av ham.

Bøkene handler om to kjemper, Gargantua og hans sønn Pantagruel, og deres opplevelser skildres med saftig og drøy humor og en overdådig bruk av fantasifulle og burleske ordspill. Rabelais var beskyttet av kong Frans og av ledende geistlige, men kirken satte likevel bøkene hans på Index librorum prohibitorum, en liste over forbudte skrifter.

Rabelais er en av de store fortellerbegavelser og ordkunstnere i fransk litteratur. Med sin litterære form, for eksempel bruken av allegorier, videreutvikler han tradisjoner fra fransk middelalderdiktning. Mange av hans tanker og idealer er også typiske for renessansen. Grunnholdningen er tillit til mennesket og tro på at man skal «følge naturen», frodig livsappetitt og kjærlighet til humanistiske studier. Bøkene hans har også sterke innslag av parodi og kan leses som satirer over samtidige personer og begivenheter.

Rabelais' verk er blitt lest på meget ulike måter. Mange forskere har sett ham som en fritenker, mens andre har oppfattet ham som en overbevist evangelisk kristen. Man har sett hans verk som gjennombruddet av renessansens idealer i Frankrike, men de siste tiårene har interessen også vært stor for hans tilknytning til senmiddelalderens karnevalstradisjon og andre folkelige motkulturer. Han er ubetinget en av de største humoristene i fransk litteratur, og hans frodighet og sanselighet har inspirert mange franske forfattere.

Jean-Louis Barrault laget i 1968 et scenisk spill bygd over Rabelais' fem bøker. Hans tekst til Spectacle Rabelais ble utgitt samme år.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Bachtin, Michail: Rabelais and His World, 1968, Finn boken
  • Diéguez, Manuel de: Rabelais par lui-même, 1960, Finn boken
  • Larmat, Jean: Rabelais, 1973, isbn 2-218-02371-7, Finn boken
  • Plattard, Jean: The Life of François Rabelais, 1930, Finn boken
  • Saulnier, V.L.: Rabelais : Rabelais dans son enquête, 1982-83, 2 b., Finn boken
  • Vestens tenkere, b. 1, 1993

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg