Kåre Kolbergs første komposisjoner er studiearbeider. I motsetning til mange av medstudentene, som komponerte kirkemusikk i en tradisjonell, konservativ og tonal stil, valgte Kolberg å følge de radikale musikalske strømningene som for alvor slo inn over skandinavisk musikkliv i begynnelsen av 1960-årene. Men Kolberg var også kritisk til det han oppfattet som Darmstadt-skolens dogmatiske holdninger til musikkens oppbygging, og han ønsket en aktiv kommunikasjonslinje mellom komponist og tilhører. Komponisten måtte skrive slik at publikum fikk hjelp til å lytte og forstå. Kolbergs metode var å blande stilelementer og ignorere skillelinjer mellom for eksempel kunstmusikk og jazz, og mellom musikk og beslektede kunstarter. Han var også tidlig ute med å ta nye teknologiske virkemidler i bruk.
Både orgelverket Ludus (1962) og gjennombruddsverket Quartetti per archi («Strykekvartett») viser en udogmatisk og ukonvensjonell holdning til de stilistiske virkemidlene. I Quartetti per archi lar Kolberg sitater fra romantisk musikk stå som kontraster til det modernistiske. Søtladne glissando-virkninger utnyttes som formdannende komposisjonsmateriale. I det følgende verket Suoni for kammerorkester får blåserne en virkningsfull og uortodoks behandling. Kolberg ønsket å provosere lytteren ved plutselige og overraskende innslag av virkemidler som inntil da var tabubelagt innen samtidsmusikken.
Plym-Plym (1966) for blandet kor, vokalkvartett og talestemme er en collage- og språkkomposisjon, der sang, språk og fonetiske lyder uten semantisk mening veves inn i hverandre. Stemmeartikulasjon og menneskelige lyder som stemmen kan frembringe for å uttrykke følelser, utnyttes som musikalsk materiale for å få frem det bakenforliggende politiske budskapet. Kolberg bragte denne teknikken videre i det elektroniske verket Agathe (1970), der innspilte stemmebrokker fra Karin Krog ble finurlig satt sammen til forløp som ikke hadde vært realiserbare uten bruk av teknologi til å klippe, lime og overlagre.
Et sentralt verk fra 1960-årene er kirkeballetten Hakena'nit (Den kanaaneiske kvinne) for orgel, slagverk og dans (1968). Også i dette verket skaper Kolberg store kontraster mellom musikalsk anarki og klangkaos, og vare, romantiske fløytetoner
I Jaba 768 (1968) lar Kolberg tre jazzmusikere improvisere på grunnlag av et grafisk partitur. Ved å gå inn i denne musikksjangeren demonstrerte Kolberg sitt ønske om å bryte barrierene mellom sjangrene, noe han også viste i Blow up your dreams (1973).
På tidlig 1970-tall arbeidet Kolberg mye med fjernsyn, teater og multimedia. Tivoli (1974) var den første operaen skapt for det nye fjernsynsmediet i Norge.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.