Karin Krog

Faktaboks

Karin Krog
Født
15. mai 1937, Oslo
Karin Krog under Molde Jazzfestival i 1987
Av /NTB Scanpix.

Karin Krog ved åpningen av Kongsberg jazzfestival i 2004

Av /NTB Scanpix ※.

Karin Krog er en norsk jazzsanger som ofte blir trukket frem som en av Norges ledende jazzvokalister. Hun er også høyt respektert i utlandet og har sunget med en mengde fremtredende jazzmusikere fra inn- og utland, blant andre Dexter Gordon, Archie Shepp og John Surman. Hennes repertoar favner bredt og inkluderer blues, jazz-standardlåter, moderne jazz og barnemusikk.

Krog begynte å synge jazz i tenårene og etablerte seg i den norske eliten mot slutten av 1950-årene, blant annet i grupper ledet av Kjell Karlsen og Mikkel Flagstad. Hun studerte sang med Anne Brown, Ivo Knezevic og Dorothy Dorow. Fra tidlig i 1960-årene hadde hun egne grupper og samarbeidet mye med Egil Kapstads trio og Jan Garbarek.

Hennes første album under eget navn, By Myself, kom i 1964, og samme år vakte hun stor oppmerksomhet ved jazzfestivalen i Antibes. Dette innledet en lang serie engasjementer i internasjonal sammenheng, blant annet i Europa, USA, Australia og Asia. Hun har høstet bred internasjonal anerkjennelse for sin særegne sangstil og har vunnet en rekke internasjonale favorittavstemninger. I 1971 vant hun 1. pris for årets vokaljazzplate i Japan med Some Other Spring (med Dexter Gordon), og hun gjentok bedriften i 1977 med Hi-Fly (med Archie Shepp).

Fra midten av 1970-årene har hun samarbeidet mye med den britiske saksofonisten John Surman, og i perioder også i duo med pianistene Bengt Hallberg, Dave Frishberg og Nils Lindberg samt med bassisten Red Mitchell.

Karin Krog har helt siden slutten av 1960-årene eksperimentert med bruk av elektroniske virkemidler, både innen jazzmusikk og i samarbeid med samtidskomponister på det klassiske området.

Etter albumdebuten i 1964 har hun utgitt rundt 40 album, enten som hovedartist eller med delt kreditt, og har deltatt på enda flere. Samlealbumet Jubilee kom i 1994, og Nordic Quartet, med Surman, Terje Rypdal og Vigleik Storaas, i 1995. I 1999 utgav hun sammen med Surman albumet Bluesand, som ble belønnet med Spellemannprisen, en pris hun også vant i 1974. Seagull, med Bergen Big Band og John Surman, kom i 2005. Utgivelsen Songs About This And That, med materiale basert på et bestillingsverk for jazzfestivalen i Voss i 2010, vant Spellemannprisen i 2013. Hennes seneste utgivelse er Break Of Day fra 2014, en innspilling gjort i samarbeid med pianisten Steve Kuhn.

Fra 1987 har hun hatt sitt eget plateselskap, Meantime Records.

Priser og utmerkelser

Krog ble tildelt Norsk Jazzforbunds Buddy-pris i 1965 og tok samme år initiativet til dannelsen av musikerorganisasjonen Norsk Jazzforum. I 1981 ble hun tildelt Oslo Kommunes Kunstnerpris, og i 1983 Gammeleng-prisen. Hun ble utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden i 2005. I 2008 mottok hun Oslo Jazzfestivals Ella-pris, og i 2014 fikk hun veteranprisen i Fond for utøvende kunstnere sin Gammleng-prisutdeling. I anledning Krogs 80-årsjubileum i 2017 ble boksen The Many Faces of Karin Krog (Recordings 1967–2017) utgitt.

Les mer i Store norske leksikon

Ekstern lenke

Litteratur

  • Norsk biografisk leksikon 2. utg.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg