Karin Krog, norsk jazzsanger; etablerte seg i den norske eliten mot slutten av 1950-årene, bl.a. i grupper ledet av Kjell Karlsen og Mikkel Flagstad. Hun studerte sang med Anne Brown, Ivo Knezevic og Dorothy Dorow. Fra tidlig i 1960-årene hadde hun egne grupper, og samarbeidet mye med Egil Kapstads trio og Jan Garbarek. Hennes første album under eget navn, By Myself, kom i 1964, og samme år vakte hun stor oppmerksomhet ved jazzfestivalen i Antibes. Dette innledet en lang serie engasjementer i internasjonal sammenheng, bl.a. i Europa, USA, Australia og Asia. Hun har høstet bred internasjonal anerkjennelse for sin særegne sangstil, og har vunnet en rekke internasjonale favorittavstemninger. I 1971 vant hun 1. pris for årets vokaljazzplate i Japan med Some Other Spring (med Dexter Gordon), og hun gjentok bedriften i 1977 med Hi-Fly (med Archie Shepp).

Fra midten av 1970-årene har hun samarbeidet mye med den britiske saksofonisten John Surman, og i perioder også i duo med pianistene Bengt Hallberg, Dave Frishberg og Nils Lindberg samt med bassisten Red Mitchell. Krog har helt siden slutten av 1960-årene eksperimentert med bruk av elektroniske virkemidler, både innen jazzmusikk og i samarbeid med samtidskomponister på det klassiske området. Hun har under eget navn utgitt ca. 25 album; samlealbumet Jubilee kom i 1994, og Nordic Quartet, med Surman, Terje Rypdal og Vigleik Storaas, i 1995. I 1999 utgav hun sammen med Surman albumet Bluesand, som ble belønnet med Spellemannprisen, en pris hun også vant i 1974. Seagull, med Bergen Big Band og John Surman, kom i 2005. Fra 1987 har hun hatt sitt eget platemerke, Meantime Records.

Krog ble tildelt Norsk Jazzforbunds Buddy-pris i 1965, og tok samme år initiativet til dannelsen av musikerorganisasjonen Norsk Jazzforum. I 1981 ble hun tildelt Oslo Kommunes Kunstnerpris, og i 1983 Gammeleng-prisen. Hun ble utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden i 2005.

Videre lesning

Forfatter av denne artikkelen

Artikkelen ble sist oppdatert 15.02.2009

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Fagansvarlig for Norske jazzutøvere og -ensembler, 1980 til idag

Chris Monsen

Fagansvarlig har ansvar for å:

  • Vurdere endringsforslag fra leserne
  • Svare på spørsmål i kommentarfeltet
  • Skrive nye artikler
  • Forvalte og oppdatere gamle artikler

Vil du bli fagansvarlig?

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.