Karin Krog ved åpningen av Kongsberg jazzfestival 2004.

Karin Krog av Ukjent/NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

Karin Krog er en norsk jazzsanger som ofte blir trukket frem som en av Norges ledende jazzvokalister. Hun er også høyt respektert i utlandet, og har sunget med en mengde fremtredende jazzmusikere fra inn- og utland, blant andre Dexter Gordon, Archie Shepp og John Surman. Hennes repertoar favner bredt, og inkluderer blues, jazz-standardlåter, moderne jazz og barnemusikk.

Krog begynte å synge jazz i tenårene og etablerte seg i den norske eliten mot slutten av 1950-årene, blant annet i grupper ledet av Kjell Karlsen og Mikkel Flagstad. Hun studerte sang med Anne Brown, Ivo Knezevic og Dorothy Dorow. Fra tidlig i 1960-årene hadde hun egne grupper, og samarbeidet mye med Egil Kapstads trio og Jan Garbarek.

Hennes første album under eget navn, By Myself, kom i 1964, og samme år vakte hun stor oppmerksomhet ved jazzfestivalen i Antibes. Dette innledet en lang serie engasjementer i internasjonal sammenheng, blant annet i Europa, USA, Australia og Asia. Hun har høstet bred internasjonal anerkjennelse for sin særegne sangstil, og har vunnet en rekke internasjonale favorittavstemninger. I 1971 vant hun 1. pris for årets vokaljazzplate i Japan med Some Other Spring (med Dexter Gordon), og hun gjentok bedriften i 1977 med Hi-Fly (med Archie Shepp).

Fra midten av 1970-årene har hun samarbeidet mye med den britiske saksofonisten John Surman, og i perioder også i duo med pianistene Bengt Hallberg, Dave Frishberg og Nils Lindberg, samt med bassisten Red Mitchell.

Karin Krog har helt siden slutten av 1960-årene eksperimentert med bruk av elektroniske virkemidler, både innen jazzmusikk og i samarbeid med samtidskomponister på det klassiske området.

Etter albumdebuten i 1964 har hun utgitt rundt 40 album, enten som hovedartist eller med delt kreditt, og har deltatt på enda flere. Samlealbumet Jubilee kom i 1994, og Nordic Quartet, med Surman, Terje Rypdal og Vigleik Storaas, i 1995. I 1999 utgav hun sammen med Surman albumet Bluesand, som ble belønnet med Spellemannprisen, en pris hun også vant i 1974. Seagull, med Bergen Big Band og John Surman, kom i 2005. Utgivelsen Songs About This And That, med materiale basert på et bestillingsverk for jazzfestivalen i Voss i 2010, vant Spellemannprisen i 2013. Hennes seneste utgivelse er Brak Of Day fra 2014, en innspilling gjort i samarbeid med pianisten Steve Kuhn.

Fra 1987 har hun hatt sitt eget platemerke, Meantime Records.

Krog ble tildelt Norsk Jazzforbunds Buddy-pris i 1965, og tok samme år initiativet til dannelsen av musikerorganisasjonen Norsk Jazzforum. I 1981 ble hun tildelt Oslo Kommunes Kunstnerpris, og i 1983 Gammeleng-prisen. Hun ble utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden i 2005. I 2008 mottok hun Oslo Jazzfestivals Ella-pris, og i 2014 fikk hun veteraprisen i Fond for utøvende kunstnere sin Gammleng-prisutdelig. I anledning Krogs 80-årsjubileum i 2017 ble boksen The Many Faces of Karin Krog (Recordings 1967–2017) utgitt.

  • Norsk biografisk leksikon 2. utg.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.