Elektroakustikk, del av akustikken, omfatter teori og teknologi for komponenter og systemer som omformer akustisk energi i form av lydbølger til elektrisk energi, og omvendt. Elektroakustikk omfatter hele kjeden: innspilling, lagring og avspilling av lyd, for eksempel musikk. Tidligere ble dette gjort på analog form, for eksempel på grammofonplater, men moderne utstyr er basert på digitalteknikk. Som en del av innspillings- og avspillingskjeden kan man foreta korreksjoner eller modifikasjoner av signalet, for eksempel legge på etterklang. Begrepet brukes også i utvidet betydning om alle former for elektroniske apparater som benyttes som hjelpemidler i akustikken.

Lydenergi omformes til elektrisk energi ved hjelp av mikrofoner, og elektrisk energi omformes til lydenergi med hodetelefoner eller høyttalere. En felles betegnelse for mikrofoner, hodetelefoner og høyttalere er elektroakustiske transdusere eller elektroakustiske omvandlere.

Elektroakustikken omfatter lagring av lyd på grammofonplater, magnetiske lydbånd, lydfilm (analoge medier) og CD, DVD, Bluray og liknende (digitale medier). Nå benyttes praktisk talt utelukkende digitale lagringsmedier, men det finnes fortsatt noen som sverger til gammel analogteknikk (vinylplater).  Innenfor medisin brukes elektroakustiske apparater bl.a. for hørselsdiagnostikk (audiometre), og i bygnings- og romakustikk brukes forskjellige elektroakustiske instrumenter for å måle lydabsorpsjon, lydisolasjon, lydrefleksjon, etterklang osv.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

27. august 2010 skrev Jan Tro

På norsk bruker vi betegnelsen "elektroakustiske omvandlere" som fellesbetegnelse på mikrofoner, hydrofoner, svingere og høyttalere."Telefon" har vel i dag språklig sett enn helt annen betydning.Mvh

Jan Tro

NTNU, Trondheim

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.