Nikolai Astrup - maler

Faktaboks

Født
30. august 1880
Død
21. januar 1928
Fødested
Bremanger
Dødssted
Jølster

Nikolai Astrups hjem, Astrup-tunet i Jølster, som nå er museum.

av . Begrenset gjenbruk

Nikolai Astrup

av . Begrenset gjenbruk
Jonsokbål av Nikolai Astrup, 1912, finnes på Nasjonalgalleriet. Maleriene av jonsokbål fra årene 1902–12 er blant hans mest kjente verker. 
Jonsokbål av . Falt i det fri (Public domain)

Maleren Nikolai Astrup virket i tiden fra omkring 1900 til slutten av 1920-årene. Han bodde og virket i Jølster i Sogn og Fjordane, bygda der han var vokst opp, og maleriene og grafikken hans er sterkt preget av naturen og bygdemiljøet. Han utviklet en koloristisk rik og personlig kunst, merket av en mystisk betont naturopplevelse. Maleriene av jonsokbål fra årene 1902–12 er blant hans mest kjente verker. Hjemmet hans, Astruptunet sør for Jølstervatnet, er nå museum.

Han var elev av Harriet Backer 1899–1901 og neste år av Christian Krohg i Paris. Bortsett fra kortvarige reiser til England, Spania og Algerie levde Astrup fra 1905 til sin død på sin gård i Jølster.

Nikolai Astrup utformet i intimt samspill med naturen og det særpregede bygdemiljøet en koloristisk rik, sterkt personlig kunst, fylt av en mystisk betont, nesten panteistisk naturopplevelse. En dyp romantisk tone kjennetegner mange av hans tidlige arbeider, som Vårkveldsol (1902) og de forskjellige utgaver med Jonsokbål, fra årene 1902–12.

Astrups kunst er særlig godt representert i Bergen Kunstmuseum der en meget omfattende samling malerier, grafikk og tegninger er langtidsdeponert av Sparebankstiftelsen DNB. Astrup er også representert med en rekke sentrale arbeider i Rasmus Meyers Samlinger. Senere ble hans kunst lysere i tonen, ofte lyrisk drømmende som i de mange vårkveldsbilder og saftiggrønne sommerlandskaper. De har ofte et visst naivistisk preg, delvis inspirert av Henri Rousseau.

I sine fargetresnitt ble Astrup banebrytende. De finnes i mange fargevarianter, ofte også retusjert med pensel: Fugl på stein, Revebjeller, Soleinatt, Plognatten og Kvennagongsvatten. Astrup illustrerte H. E. Kincks Vestlandsnoveller (utg. 1942).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Askeland, Jan: Nikolai Astrups grafikk, 1956
  • Gløersen, Inger Alver: Nikolai Astrup, 2. utg., 1967
  • Loge, Øystein: Nikolai Astrup : elskaren under trekrona, 2005

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg