Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design

Oslo, opprettet 2003 ved at fire av Norges viktigste museer – Nasjonalgalleriet, Kunstindustrimuseet i Oslo, Museet for samtidskunst og Arkitekturmuseet – ble slått sammen til én stiftelse: Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design.

Etableringen markerte en kulturpolitisk satsning på kunstområdet i Norge, og museet var ment å være et kraftsenter i norsk kunstliv. En rekke problematiske forhold har ført til at museet ennå ikke har kunnet spille en slik rolle. I april 2005 flyttet store deler av Nasjonalmuseets stab til nytt administrasjonsbygg i Kristian Augusts gate 23, like ved Tullinløkka. 1. juli 2005 ble Riksutstillinger overført til Nasjonalmuseet. Dette året åpnet museet tre såkalte basisutstillinger med verk fra museets egne samlinger, i henholdsvis Kunstindustrimuseet, Museet for samtidskunst og Nasjonalgalleriet. Disse utstillingene var ikke tenkt å være permanente, og ble etter hvert endret. Et nytt samlet museumsanlegg er planlagt på Vestbanen. Den internasjonale arkitektkonkurransen ble utlyst i 2009 og avsluttet 12. april 2010. Den 15. november 2010 erklærte kulturministeren Anniken Huitfeldt prosjektet forum artist, tegnet av det tyske arkitektfirmaet Kleihues + Schuwerk Gesellshaft von Architekten mbH, som vinneren av konkurransen.

Organisasjonsmodellen (2009) består av fem fagavdelinger og tre avdelinger for fellesfunksjoner; avdeling for eldre og moderne kunst, avdeling for samtidskunst, avdeling arkitektur, avdeling design og kunsthåndtverk, avdeling landsdekkende program, avdeling samlingsforvaltning, avdeling kommunikasjon og avdeling administrasjon. Styreleder var fra opprettelsen av et interimsstyre i 2002 og frem til 2008 Christian Bjelland, fra 2008 Svein Aaser. Direktører:Sune Nordgren 2003–2006, deretter Anne Kjellberg (kst.), aug. 2007–aug. 2008 Allis Helleland, så Ingar Pettersen (kst.) og fra 2009 Audun Eckhoff.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.