Faktaboks

Kees van Dongen
Uttale
dˈongen
Født
26. januar 1877, Rotterdam, Nederland
Død
28. mai 1968, Monte Carlo, Monaco
Kees van Dongen, cirka 1910
Kees van Dongen, cirka 1910
Av /𝒲.

Kees van Dongen var en nederlandsk-fransk maler. Han ble født i utkanten av Rotterdam, men fra 1897 var han bosatt i Paris.

Dongen malte til å begynne med landskaper fra Nederlands og Normandies kyster i sen-impresjonistisk stil, men under innflytelse av Pablo Picasso og spesielt Henri Matisse orienterte han seg fra cirka 1905 mot fauvismen, med en djervere koloritt. I de følgende årene malte han særlig kvinneportretter og mer eller mindre genrebetonte scener fra det mondene parisiske liv. På denne tiden var han også for en kortere periode løst tilknyttet den tyske ekspresjonistgruppen Brücke.

Dongens teknikk var lett og virtuos, men fargene var tette og kraftige - med markerte primærkontraster og ofte med en nesten emaljert karakter. Ved siden av olje anvendte han også gouache, akvarell og pastell. Hans arbeider etter andre verdenskrig, i alt vesentlig kvinneportretter, var mer preget av det kommersielle.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg