Igor Markevitch, ukrainsk-italiensk komponist og dirigent. Markevitch var født i Kiev som sønn av en pianist, men vokste opp i Paris og i Vevey i Sveits. Den berømte pianisten Alfred Cortot så noen av hans klaverkomposisjoner og inviterte ham til Paris. Ved École Normale de Musique studerte Markevitch klaver med Cortot og komposisjon med Nadia Boulanger.

Markevitch ble snart ansett som en meget talentfull komponist, og fikk oppdrag av Sergej Djagilev. Han skrev orkesterverker, ballettmusikk og verker for vokalsoli og orkester samt en klaverkonsert. 

Markevitch debuterte som dirigent med Concertgebouworkesteret i Amsterdam i 1933. Han studerte direksjon med Pierre Monteux og Hermann Scherchen. Under 2. verdenskrig bodde han i Italia, deltok i kampen mot fascistene og ble italiensk statsborger i 1947.

Etter krigen vant Markevitch internasjonalt ry som dirigent. Han dirigerte Kungliga Filharmoniska Orkestern i Stockholm 1952–53, Montreal Symfoniorkester 1956–60, Havana Filharmoniske Orkester 1957–61, Orchestre Lamoureux i Paris 1957–61 og det spanske kringkastingsorkesteret 1965–69. Hans første oppgave i USA var med Boston Symfoniorkester i 1959. Samme år dirigerte han Bergen Filharmoniske Orkester ved Festspillene i Bergen.

Fra 1969 til 1973 var han kunstnerisk leder for Operaen og symfoniorkesteret i Monte Carlo, og fra 1973 sjefdirigent for Santa Cecilia-orkesteret i Roma. Han ledet mesterklasser for unge dirigenter i Monte Carlo fra 1969.

Markevitch gjorde en rekke bemerkede plateinnspillinger, særlig av russisk og fransk musikk.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.