Boston Symfoniorkester

Boston Symfoniorkester, amerikansk symfoniorkester, et av verdens ledende orkestre, grunnlagt 1881 av mesenen Henry Lee Higginson. Sjefdirigent fra 2014 er Andris Nelsons. Den faste gjestedirigenten Bernard Haitink har emeritus-status, og den tidligere sjefdirigenten Seiji Ozawa har også en honorær stilling.

Faktaboks

Også kjent som
Boston Symphony Orchestra

Orkesterets hjem er Symphony Hall i Boston, tegnet av arkitektfirmaet McKim, Mead & White og innviet i 1900. Orkesteret har siden 1936 en sommersesong i Tanglewood Music Center i Lenox, Massachusetts. I tillegg fremføres lettere repertoar under navnet Boston Pops Orchestra, en tradisjon som ble etablert allerede i 1885 og som ble en meget populær institusjon under dirigenten Arthur Fiedler gjennom 50 sesonger 1930−79.

Orkesterets første sjefdirigent var tysk-britiske George Henschel, som var en venn av Johannes Brahms og som konfererte med denne om hvordan orkesteret skulle utvikles. Arthur Nikisch hadde stillingen 1889−93, før han ble Berlinfilharmoniens legendariske sjef. Pierre Monteux 1919−24 tilførte orkesteret noe av fransk tradisjon både klanglig og repertoarmessig. Under Sergej Koussevitzky 1924–49 ble orkesteret et av de ledende, og man begynte å bestille nye verker fra kjente komponister i samtiden, blant annet Béla Bartóks Konsert for orkester som ble uroppført i 1944.

Orkesteret befestet sin posisjon under Charles Munch 1949−62 og Erich Leinsdorf 1962−69. William Steinberg 1969−72 viste seg også som et godt valg, men måtte gi seg på grunn av helseproblemer. Seiji Ozawa 1973–2002 ble sittende lengst av alle orkesterets sjefdirigenter, men var etter hvert omstridt og møtte motstand på grunn av sin lederstil.

James Levine, som samtidig var musikksjef ved Metropolitan-operaen i New York, hadde stillingen 2004−11. Han var den første av orkesterets faste dirigenter som var født i USA, og gjorde seg bemerket med flere urfremførelser.

Orkesteret kan høres på en rekke kritikerroste plateinnspillinger, blant annet for selskapet RCA og fra 1970 for Deutsche Grammophon.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg