Wolfgang Sawallisch

Faktaboks

Wolfgang Sawallisch
Uttale
sawˈallisj
Født
26. august 1923, München, Tyskland
Død
22. februar 2013, Grassau, Tyskland

Wolfgang Sawallisch, tysk dirigent og pianist. Sawallisch startet sin karriere som repetitør på operaen i Augsburg, og tok senere over som dirigent for operaorkesteret. Han var senere musikksjef ved operaen i Aachen 1953-58, deretter i Wiesbaden 1958-60 og Köln 1960-63.

Etter ansettelsen i Köln skjøt karrieren fart, og han tok prestisjefylte oppdrag som sjefdirigent ved Wiener Symphoniker 1960-70 og musikksjef ved Hamburg Filharmoniske Orkester 1961-73. Han virket også som kunstnerisk leder ved Orchestre de la Suisse Romande i Genève 1973-80 og som musikksjef ved Bayerische Staatsoper i hjembyen München 1971-93.

Selv om perioden ved München-operaen er Sawallisch' karrieremessige høydepunkt, regnet han selv den påfølgende tiden han fikk som sjefdirigent for Philadelphiaorkesteret 1993-2003 som sine «symfoniske toppår».

Sawallisch var fylt 70 da han overtok i Philadelphia etter Ricardo Muti, men trosset kritikeres forventninger om konservatisme ved å bytte ut nær en tredjedel av orkesterets musikere i løpet av sin periode som leder. Han dedikerte også orkesterets sesong i 1999-2000 i sin helhet til verker skrevet i det 20. århundre.

Som pianist var Sawallisch kjent som en fremragende akkompagnatør, og hadde samarbeid med blant annet Dietrich Fischer-Dieskau. Sawallisch hadde et unikt navn som tolker av 1800-tallets musikk, ikke minst Wagners operaer.

Blant hans mest anerkjente plateinnspillinger er Strauss-operaen Capriccio med Elisabeth Schwarzkopf i hovedrollen, samt to versjoner av Robert Schumanns fire symfonier, med henholdsvis Sächsiche Staatskapelle Dresden og Philadelphiaorkesteret.

Eksterne lenker

  • Les om Wolfgang Sawallisch' karriere og se videoer av hans opptredener på bloggen Deceptive Cadence
  • Les nekrologene over Sawallisch i the Guardian (skrevet av David Patrick Stearns) og The New York Times (i to deler, skrevet av Anne Midgette)

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg