Wolfgang Sawallisch, tysk dirigent og pianist. Sawallisch startet sin karriere som repetitør på operaen i Augsburg, og tok senere over som dirigent for operaorkesteret. Han var senere musikksjef ved operaen i Aachen 1953-58, deretter i Wiesbaden 1958-60 og Köln 1960-63.

Etter ansettelsen i Köln skjøt karrieren fart, og han tok prestisjefylte oppdrag som sjefdirigent ved Wiener Symphoniker 1960-70 og musikksjef ved Hamburg Filharmoniske Orkester 1961-73. Han virket også som kunstnerisk leder ved Orchestre de la Suisse Romande i Genève 1973-80 og som musikksjef ved Bayerische Staatsoper i hjembyen München 1971-93.

Selv om perioden ved München-operaen er Sawallisch' karrieremessige høydepunkt, regnet han selv den påfølgende tiden han fikk som sjefdirigent for Philadelphiaorkesteret 1993-2003 som sine «symfoniske toppår».

Sawallisch var fylt 70 da han overtok i Philadelphia etter Ricardo Muti, men trosset kritikeres forventninger om konservatisme ved å bytte ut nær en tredjedel av orkesterets musikere i løpet av sin periode som leder. Han dedikerte også orkesterets sesong i 1999-2000 i sin helhet til verker skrevet i det 20. århundre.

Som pianist var Sawallisch kjent som en fremragende akkompagnatør, og hadde samarbeid med blant annet Dietrich Fischer-Dieskau. Sawallisch hadde et unikt navn som tolker av 1800-tallets musikk, ikke minst Wagners operaer. 

Blant hans mest anerkjente plateinnspillinger er Strauss-operaen Capriccio med Elisabeth Schwarzkopf i hovedrollen, samt to versjoner av Robert Schumanns fire symfonier, med henholdsvis Sächsiche Staatskapelle Dresden og Philadelphiaorkesteret.

  • Les om Wolfgang Sawallisch' karriere og se videoer av hans opptredener på bloggen Deceptive Cadence
  • Les nekrologene over Sawallisch i the Guardian (skrevet av David Patrick Stearns) og The New York Times (i to deler, skrevet av Anne Midgette)

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.