Finn Audun Oftedal

Faktaboks

Finn Audun Oftedal
Født
14. september 1914, Sandnes
Død
4. september 2005, Trondheim

Artikkelstart

Finn Audun Oftedal var en norsk dirigent og pianist. Han huskes som sjefdirigent for Trondheim Symfoniorkester i over 30 år.

Pianist

Oftedal var født og oppvokst i Sandnes og viste seg tidlig som et musikktalent. Han tok pianolærereksamen ved Musikkonservatoriet i Oslo i 1935 og studerte her til 1937 med Nicolai Dirdal som lærer.

Oftedal hadde med seg Oslo-Filharmonien ledet av Olav Kielland da han debuterte som pianist i Universitetets aula i mars 1937. På programmet stod Wolfgang Amadeus Mozarts klaverkonsert nr. 22, Symfoniske variasjoner for klaver og orkester av César Franck og klaverstykker av Edvard Grieg, Geirr Tveitt og Harald Sæverud.

Dirigent

I 1937–1939 studerte Oftedal direksjon med Hermann Abendroth, teori med Hermann Grabner og klaver med Robert Teichmüller ved konservatoriet i Leipzig. Han studerte en tid ved Royal College of Music i London i 1946, med Igor Markevitch i 1952 og i Wien 1958.

Han ledet Sandnes Symfoniorkester i 1944–1946 og i 1947–1950, og var senere tilbake som gjest. Han fikk prøve seg som talentfull ung dirigent ved Oslo-Filharmonien første gang i 1949.

I 1950 ble Oftedal sjefdirigent for Trondheim Symfoniorkester (daværende Symfoniorkestret i Trondheim). Denne posten hadde han i 31 år, fra 1950 til 1981. Symfoniorkesteret i Trondheim ble i hans tid utvidet fra et delvis amatørorkester til et profesjonelt symfoniorkester, og det fikk en solid plass i norsk musikkliv. Han ledet orkesteret i et bredt repertoar, fra klassikerne til nyere musikk.

Oftedal fortsatte å virke som pianist, og samarbeidet blant annet med Arve Tellefsen.

Oftedal gjestet Oslo-Filharmonien flere ganger i perioden 1949 til 1967, blant annet med musikk av Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart, Franz Schubert og Antonín Dvořák. Han gjestedirigerte andre norske orkestre og orkestre i Sverige, Danmark og i det daværende Jugoslavia.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Kjersti Lie

Finn Audun Oftedal døde 4. september 2005 i Trondheim

svarte Rune J. Andersen

Takk for din melding. Skal sörge for å tilföye opplysning om Oftedals död.Vennlig hilsenRune J. Andersen

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg