Orchestre Lamoureux

Orchestre Lamoureux, fransk symfoniorkester, etablert i 1881, var et sentralt symfoniorkester i Paris ved overgangen til det moderne og inn i det 20. århundre. Sjefdirigent fra 2011 er Fayçal Karoui.

Orkesteret holder konserter i Théâtre de Champs-Élysées. Det har også et samarbeid med École Normale de Musique med tilbud om praksis for studenter.

Orkesteret ble etablert av dirigenten og fiolinisten Charles Lamoureux i 1881 under navnet Societé des noveaux Concerts. Senere fikk det navnet Orchestre des Concerts Lamoureux, og i dag brukes navnet Orchestre Lamoureux.

Lamoureux var en forkjemper for Richard Wagners musikk, og i Eden-Théâtre i 1887 ga orkesteret den første fremførelsen i Paris av Wagners opera Lohengrin. Orkesteret fikk også betydning for ny fransk musikk ved å urfremføre blant annet Claude Debussys Nocturnes i 1900 og La Mer i 1905. De spilte inn på plate Maurice Ravels Bolero med komponisten som dirigent.

Orkesteret har hatt sjefdirigenter som Paul Paray 1923–28, Jean Martinon 1951–57 og Igor Markevitch 1957–61, og figurerer på betydelige plateinnspillinger av hovedsakelig fransk musikk.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg