Parkour
Parkour
Av .
Lisens: CC BY NC ND 2.0
parkour i Frognerparken
Odin Karlsen viser parkourtriks i Frognerparken i Oslo
Av /aktivioslo.no.
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Parkour er en aktivitet der utøverne bruker ulike teknikker, for eksempel klatring, løping, hopping og balansering, for å komme seg fra et punkt til et annet. Parkour omtales både som en aktivitet, bevegelse og livsstil. Utøverne kalles traceurs, og benytter seg av fysiske hinder som dukker opp underveis, som benker, trær, tak, gelendre, steiner og trapper, for å komme seg mest mulig effektivt frem. I stilen freerunning legges det mer vekt på triks og akrobatikk, men ordene 'parkour' og 'freerunning' brukes ofte om hverandre.

Faktaboks

Etymologi
fra fransk parcours, som betyr ‘vei’ eller ‘reise’.

Parkour ble opprinnelig praktisert i urbane omgivelser, men kan også utføres i naturen eller hvor man ellers måtte ønske. Man kan trene på parkour alene eller sammen med andre.

Utstyr

Det er ikke nødvendig med bestemte klær eller spesielt utstyr for å utøve parkour.

Historie

Franske David Belle og vennen Sebastian Foucan regnes som grunnleggerne av parkour. På 1980-tallet ble de introdusert for militær hinderløype-trening, «parcours du combattant», av Belles far, som hadde bakgrunn fra de franske spesialstyrkene. Sammen med flere venner dannet de en gruppe som tok navnet Yamikazi, og begynte å videreutvikle og tilpasse treningsmetoden til deres egne, urbane omgivelser. Gruppen var ikke kun opptatt av det fysiske aspektet ved treningen, men også av mental trening og selvdisiplin. De skal blant annet ha latt seg inspirere av kjente kampsportutøvere som Bruce Lee og Jackie Chan. Senere byttet de ut c-en i ordet 'parcour' med en k, og s-en ble fjernet.

Parkour handlet opprinnelig om å komme seg mest mulig effektivt fra A til B. Sebastian Foucan begynte på slutten av 1990-tallet å utvikle metoden i en ny retning, med fokus på triksing og akrobatiske øvelser. Den nye stilen fikk navnet freerunning. I dag brukes gjerne begrepene parkour og freerunning om hverandre.

Foucan har senere gjort mange jobber med stunt og parkour i kjente filmer og serier, blant annet James Bond-filmen Casino Royale fra 2006. Han er også kjent fra dokumentarene Jump London fra 2003 og Jump Britain fra 2005.

Filmer, dokumentarer og reklamer med parkourutøvere sørget for at parkour ble verdenskjent på 2000-tallet. Utøvere som delte videoklipp av egne prestasjoner på YouTube, bidro også til å inspirere andre og øke populariteten.

Konkurranse

Parkour var i utgangspunktet en individuell aktivitet med fokus på å bryte egne mentale og fysiske grenser. På tross av motstand fra deler av miljøet, har det siden 2007 blitt arrangert parkour-konkurranser. Red Bull står bak Art of Motion, en konkurranse for parkour og freerunning som avholdes ulike steder i verden.

Den internasjonale organisasjonen World Freerunning Parkour Federation (WFPF) har også arrangert Ultimate Parkour Challenge i samarbeid med MTV.

Noen av de mest kjente gruppene som konkurrerer, er blant andre Farang, Storror og Storm.

Parkour i Norge

Det tilbys kurs i parkour i flere norske byer, og Norges Gymnastikk- og Turnforbund tilbyr grunnkurs i parkour for trenere.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg