rulleskøyter

Rulleskøyter. En rulleskøyte av den tidligere rulletypen (til venstre) og en inline-skøyte eller rollerblade (til høyre).

Av /Store norske leksikon ※.

Artikkelstart

Rulleskøyter er skøyter for bart underlag, med hjul eller ruller i stedet for en jernskinne.

Historikk

Rulleskøyter er først kjent fra 1740-årene, og den første kjente konstruktøren var belgieren Jean-Joseph Merlin, som lanserte sine skøyter i 1760. Dette var såkalte inline-skøyter, med flere små hjul på rekke etter hverandre.

Skøyter med to par ruller etter hverandre ble konstruert i USA i 1860-årene. På grunn av sin bedre manøvrerbarhet ble denne typen nærmest enerådende til en moderne type inline-skøyter ble konstruert i USA rundt 1980, også kalt rollerblades (etter varemerket Rollerblade). Disse har 3–5 små hjul på tett rekke etter hverandre i stedet for ruller.

Konkurranser

Konkurranser med rulleskøyter begynte i 1890-årene, og et internasjonalt rulleskøyteforbund, Fédération Internationale de Roller Sports (FIRS), ble stiftet i 1924. Det har fra 1936 arrangert VM i hurtigløp, kunstløp og rulleskøytehockey. Hockey spilles mellom to lag à 5 spillere på en bane som er maksimum 60 × 30 meter stor. I hurtigløp er distansene 300–50 000 meter på rundbane eller i gater.

En fjerde gren er såkalt aggressive, hvor man utfører mer eller mindre akrobatiske trick tilsvarende som med rullebrett eller snøbrett, enten i en bane med ramper, gelendre man sklir på og lignende (street), eller i en halfpipe.

Rulleskøytehockey var olympisk demonstrasjonsidrett i 1992 og er i Norge organisert i Norges Ishockeyforbund. De andre grenene er organisert i Norges Skøyteforbund.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg