Liège–Bastogne–Liège

Fra 2018-utgaven av Liège–Bastogne–Liège. Bob Jungels fra Luxembourg vant rittet dette året.
Sykkelrittet Liège–Bastogne–Liège 2018
Av /Shutterstock.
Rittets logo i 2021.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

Liège–Bastogne–Liège er et endags sykkelritt i Belgia for profesjonelle innen landeveissykling. Rittet starter i Liège i regionen Vallonia, vender i Bastogne og avsluttes tilbake i Liège. Distansen varierer mellom 250 og 260 kilometers.

Faktaboks

Også kjent som

La Doyenne (Den gamle damen)

Den første utgaven ble arrangert i 1892, og rittet er det eldste av de såkalte fem monumentene. Belgieren Léon Houa var første vinner, mens landsmannen Eddy Merckx med sine fem seire er den som har vunnet rittet flest ganger.

Fra Liège strekker rittet seg raskeste vei til Bastogne uten de mest krevende stigningene. Fra Bastogne og tilbake til Liège går rittet i et lengre og mer krevende terreng, med flere bratte stigninger. En av de mest kjente stigningene, Côte de la Redoute, er 2 kilometer lang og har en gjennomsnitlig stigning på 8,9 prosent. På grunn av rittets mange og krevende stigninger har ryttere med gode klatreegenskaper historisk sett ofte vunnet rittet.

Liège–Bastogne–Liège arrangeres i slutten av april og er tradisjonelt det fjerde av de fem klassiker-rittene, de såkalte monumentene, innen landeveissykling. De fire andre rittene er Milano–Sanremo, Flandern rundt, Paris–Roubaix og Il Lombardia.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg