2015-utgaven av Flandern rundt.
En av de korte, men bratte og smale brosteinsbelagte stigningene i Flandern rundt. Her fra 2015-utgaven av det populære rittet.

Flandern rundt er et endags sykkelritt for profesjonelle landeveissyklister, som arrangeres i regionen Flandern i Belgia.

Faktaboks

Også kjent som

Ronde van Vlaanderen

Flandern rundt er tradisjonelt sett det andre av de fem klassikerrittene, de såkalte monumentene, og arrangeres første helga i april. De fire andre rittene er Milano–Sanremo, Paris–Roubaix, Liége–Bastogne–Liége og Il Lombardia.

Rittet ble arrangert første gang i 1913 og ble vunnet av belgieren Paul Deman. Alexander Kristoff er den eneste nordmannen som har vunnet det populære rittet. Han vant i 2015 og tok tredjeplassen i 2019 og 2020, mens Dag Otto Lauritzen tok tredjeplass i 1989. Syv syklister har vunnet rittet tre ganger, noe som er rekord, hvor de mest kjente er Tom Boonen, Fabian Cancellara og Mathieu van der Poel.

Løypa er forholdsvis flat, men inneholder noen korte og bratte stigninger, som er blant sykkelsportens mest berømte. Flere av stigningene – som Muur van Geraardsbergen og Oude Kwaremont – er smale og brosteinsbelagte og spiller ofte en avgjørende rolle i rittet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg