Maleri fra cirka 1620-1640 som framstiller en yogi i det nordlige India.

av Ukjent/Columbia University. Falt i det fri (Public domain)

Yoga er navnet på et av de seks ortodokse filosofiske systemene i hinduismen. Dette systemets grunntekst, Yogasutra, tilskrives en viss Patanjali og teksten kan dateres til mellom 325 og 425 evt. Teksten lærer, på samme måte som sankhya-systemet, at frelsen består i å oppheve forbindelsen mellom objektet (materien, prakriti, som innbefatter psyken) og subjektet (purusha); yoga defineres i dette systemet som «konsentrasjon». Målet er adskillelse.

I motsetning til sankhya beskriver yogasystemet flere praktisk metoder slik som meditasjon på subjektet purusha, meditasjon på værenselementene (tattvaene), oppnåelse av yogakrefter, og en vei som oppsummeres i åtte punkter som tilsvarer stadier på frelsesveien:

  1. etikk
  2. disiplin
  3. kroppsstilling
  4. åndedrettskontroll
  5. utestengning av sanseinntrykk
  6. fiksering av bevisstheten
  7. fordypelse
  8. konsentrasjon (samadhi)

Målet for yoga er opphør av forandringer i sinnet (cittavrittinirodhah). Et slikt opphør kan være med eller uten objekt. I det siste stadiet, asamprajnata samadhi, konsentrasjon uten objekt, finner frelsen sted, frigjøring av selvet fra all kontakt med materien og andre selv, kalt kaivalya. Videre hevder Yogasutra at det finnes en gudelignende unik purusha (Ishvara) som riktignok er passiv og uten kontakt med materien, men som likevel kan hjelpe den mediterende til målet.

Yoga som en åndelig teknikk finnes i mange av hinduismens retninger og i mange av disse har guddommer større plass. I mange av disse blir yoga forstått som «forening (med guddommen)».

En annen tradisjonell form for yoga er hatha-yoga (egentlig den voldsomme yoga) som består i anvendelsen av ulike kroppsstillinger (ofte av akrobatisk art), renselser av kroppskanalene (blant annet tilsynelatende ved hjelp av kontroll over glatt muskulatur), åndedrettskontroll og visualisering av «psykiske kanaler» der livskraften (prana) tenkes å sirkulere. Som religiøs praksis har hathayoga vært mye mer utbredt enn enn det filosofiske yogasystemet.

Moderne yoga ble til ved at enkelte elementer fra hatha-yoga ble videreutviklet og kombinert med moderne gymnastikk og sport, og paradoksalt nok, ofte med referanse til Yogasutra som sentral tekst. Flere av grunnleggerne av moderne yoga i India hadde bakgrunn fra sport og moderne kroppsbygging. Slik moderne yoga, i Vesten ofte bare kalt yoga, med fokus på helse og velvære, har ofte den moderne sportskroppen i fokus, og har særlig fra 1950-tallet hatt en enorm global suksess.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.