padling

Padling. Fra starten i en K-4-konkurranse i 1960-årene. Båten i bane 6 er den norske såkalte «gullfireren», der en ser Tore Berger (forrest) og Egil Søby (helt til venstre i billedkanten). Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Padling, friluftsaktivitet eller konkurranseidrett med kajakk og kano, båter drevet frem med padleårer.

Kajakken er overbygd med en åpning midt på, hvor padleren sitter og bruker dobbeltbladet åre med padletak vekselvis på begge sider. Kanoen er (vanligvis) åpen, og padleren bruker enkeltbladet åre, oftest med tak på samme side.

Turpadling langs kysten, på innsjøer og i elver er en populær friluftsaktivitet, ofte med trilling eller bæring over land mellom ulike vassdrag. Turkajakker og racerkajakker er relativt like. Turkanoer har høyere stevner, seter for padlerne og er bredere, dypere og stødigere enn racerkanoer, der padleren står på det ene kneet og ikke har noe sete.

Båtene var tidligere bygd som en spinkel trebåt trukket med never eller seilduk, men er nå vanligvis støpt i glassfiber eller andre kunststoffer, eller er laget av aluminiumsjelett med plaststoffhud.

Konkurransegrener er elvepadling i fosser og stryk, og banepadling på stillestående vann (flattvannspadling). Kanoseiling er en egen klasse innen seilsport, kajakkpolo er et ballspill mellom to lag.

Historikk

Den første moderne sportskajakk ble bygd i London i 1860 av John MacGregor etter mønster av kajakken til inuittene. Samme mann stiftet i 1866 The Royal Canoe Club. Den moderne sportskanoen fikk form etter kanoer brukt av kanadiske urfolk.

I 1880-årene ble Sverige det ledende land innen båtkonstruksjon og padling. Kanoseiling var imidlertid vanligst. Tyskland tok tidlig opp turpadling, og her konstruerte man også sammenfoldbare kajakker med gummihud (tysk faltboot). Disse ble brukt i OL første gang i 1936. Det internasjonale forbundet, International Canoe Federation (ICF), ble stiftet i 1924 av Østerrike, Tyskland, Danmark og Sverige som Internationale Repräsentantschaft für Kanusport, nåværende navn fra 1946. Elvepadling ble introdusert i 1930-årene. Kanopadling som fritids- og friluftsaktivitet med tilhørende konkurranser vokste fram i USA og Canada fra slutten av 1800-årene.

I Norge ble den første klubben stiftet i 1926 (Nesodden Kajakklubb). Norges Padleforbund ble stiftet i 1934 som Norges Kajakkforbund, senere Norges Kajakk- og Kanoforbund. Det er tilsluttet Friluftslivets Fellesorganisasjon (FRIFO) og har ca. 11 000 medlemmer (per 2005). Elvepadling kom til Norge i 1960-årene og ble organisert i forbundet i 1972. Den første klubben var Oslo Elvepadlerklubb. Det er riksanlegg for elvepadling i Sjoa, for banepadling på Gillsvannet i Kristiansand.

Banepadling

Båttyper

En konkurransekajakk er ikke mye bredere enn at hoftepartiet til padleren får plass. Dette gjør den rask, men ustabil i vannet.
Av .
K2 konkurransekajakk.
Av .
I konkurransekano står padlerne på kne mens de padler. De benytter en åre med ett blad. Båtlengder er 5,2 meter (C1) og 6,5 meter (C2).
Av .

I banepadling er det konkurransebåter for én, to eller fire padlere.

Kajakk
Benevnelse Antall padlere Største lengde Minste vekt
K-1 1 5,2 meter 12 kg
K-2 2 6,5 meter 18 kg
K-4 4 11 meter 30 kg

Kajakkene er 51–60 cm brede på midten. Kajakkåren er cirka 2,3 m lang med krumme blad vridd ca. 70° i forhold til hverandre. Kajakken kan ha ror som den forreste padleren styrer med bena.

Kano
Benevnelse Antall padlere Lengde Vekt
C-1 1 5,2 meter 16 kg
C-2 2 6,5 meter 20 kg
C-4 4 9 27 kg

Kanoene er 75 cm brede på midten. I kano styrer man med åren(e).

Distanser

Konkurransene foregår på stillestående vann («flattvann») mest mulig skjermet for vind, enten innsjøer eller spesialanlegg. Distanser er 200 m, 500 m, 1000 m og 5000 m (i Norge 3000 m).

Den lengste kajakkdistansen for menn var tidligere 10 000 meter. Til og med 1000 meter går løpene rett frem i separate 9 meter brede baner (vanligvis ni) ved siden av hverandre. Padlerne må holde innbyrdes avstand på minst fem meter. Lengre distanser er delt i flere rettstrekk med vendinger mellom strekkene. Her padles uten faste baner (unntatt det siste stykket til mål), og det er tillatt å holde seg på bølgen etter en konkurrent.

Maratonpadling er konkurranser over minst 20 og høyst 50 km, hvor båten må bæres over land visse strekninger. Det arrangeres langdistanseløp åpne for både tur- og racerpadlere.

Norges Padleforbund har også en egen komité for havpadling.

Konkurranser

Banepadling har vært olympisk idrett side 1936 for menn og fra 1948 for kvinner. Det var demonstrasjonsidrett fra 1924. OL-øvelser i 2004 var for menn 500 m og 1000 m K-1, K-2, C-1 og C-2 og 1000 m K-4, for kvinner 500 m K-1, K-2 og K-4.

VM har blitt arrangert siden 1938, fra og med 1970 årlig unntatt i OL-år. I VM er kajakkøvelsene for kvinner de samme som for menn. De tidligere VM-øvelsene 5000 m (kvinner) og 10 000 m (menn) ble i 1994 erstattet med 200 m. Det har blitt avholdt VM i maratonpadling siden 1988.

EM ble arrangert fra 1933 til 1969 og ble gjenopptatt i 1997.

Det arrangeres også verdenscup i padling.

I Norge konkurreres det stort sett bare i kajakk med NM fra 1935 (kvinner fra 1946). Øvelser i senior-NM (per 2005) er 200, 500, 1000 og 3000 m både i K-1 og K-2, samt 200, 500 og 1000 m i K-4. Tidligere var 4×500 m stafett NM-øvelse (OL-øvelse 1960). NM i maratonpadling har blitt arrangert siden 1983.

Norske padlere har hevdet seg bra internasjonalt.

Elvepadling

Disipliner

Elvepadling er padling i elvestryk eller tilsvarende spesialbaner med naturlige og kunstige hindringer, omfatter disiplinene slalåm, utfor og rodeo.

I slalåm er banen opptil 600 m lang med 20–25 porter festet over vannet. Portene har to portstolper hengende løst ned på hver side. Portbreddene er fra 1,2 til 3,5 m. Portene er nummererte og skal passeres i riktig rekkefølge, de fleste medstrøms, noen også motstrøms. Man får tidstillegg for å berøre porten under passering.

I utfor er banen minst 3 km lang med bare noen få retningsporter. Vanskelighetsgraden på banen angis ved et graderingssystem fra 1 (lett) til 6.

Rodeo (elveritt) er en nyere disiplin utviklet i USA. Det drives i såkalte elvevalser, områder hvor vannet strømmer mer eller mindre kraftig tilbake etter å ha passert terskler på bunnen. Man skal utføre flest mulig kunstferdige øvelser med båten i løpet av en viss tid. Dommere bedømmer vanskelighetsgrad og utførelse.

Rafting er elvepadling med store gummiflåter og flere manns besetning. Dette er først og fremst en populær turaktivitet, men det arrangeres også konkurranser.

Båter

I elvepadling er båtene kortere enn i banepadling, og slalåmbåtene er avrundet foran og bak. Både kajakker og kanoer er overbygde, laget av sterke materialer og skal ikke kunne synke. Padlerne bruker hjelm og redningsvest. Man konkurrerer i K-1, C-1 og C-2, både individuelt og for lag.

I slalåm skal enerbåtene være minst 4 m lange, i utfor minst 4,5 m (K-1) og 4,3 m (C-1). Bredden er 60–80 cm. I rodeo (K-1 og C-1) brukes lett manøvrerbare spesialbåter som er under 3 m lange.

Konkurranser

VM i slalåm har blitt arrangert siden 1949, i utfor fra 1959. Slalåm var olympisk øvelse i 1972 og ble gjenopptatt fra og med 1992. OL-øvelser i 2004 var K-1, C-1 og C-2 for menn og K-1 for kvinner. NM har blitt arrangert fra 1979 for begge kjønn.

I Nord-Amerika arrangeres det mange konkurranser i maratonpadling med kano. Enkelte av dem går over flere dager. Der holdes det også Down River-konkrranser der padlerne skal tilbakelegge en naturlig elvestrekning raskest mulig.

Medaljeoversikter

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Nils Bloch-Hoell

Artiklen har visse svakheter på kanosiden og er skrevet veldig norsk utgangspunkt.Amerikansk langdistansekanopadling er derfor helt usynlig på flere plan. Det gjelder både teknikke og konkurransemåtene.Om kanoen burde det hete:Kanoen er (vanligvis) åpen, og padleren bruker enkeltbladet åre oftest med tak på samme side.Maratonpadling i USA og Canada foregår alltid ved at padleren(e) stadig bytter padleside. Vanligvis hvert 3-4 tak for solpadlere og hver 5-8 tak for toerbåter. Denne teknikken brukes også av ivrige turpadlere der.Det er nok riktig at turkanoene har høyere stevner enn banekanoene, men de virkelig høye stevnene gir dårlige båter og er typiske for en del europeiske produsenter. Det burde derfor ikke stå at tur kanoene har høye, men høyere stevner.Til slutt om konkurransegrener burde det stå:I Nordamerika padler man maratonkano over lange distanser (opptil flere dager) på vann og elver.

svarte Rolf Bryhn

Beklager at det tok tid uten at du fikk respons på kommentaren. Nå har du jo skrevet inn dine merknader selv, takk for det!Vennlig hilsenRolf Bryhn

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg