Paul Bernt Elvstrøm var en dansk seiler med fire olympiske mesterskap. Det første i 1948 kom i båtklassen olympiajolle,  de tre neste i finnjolle  (1952, 1956 og 1960). Han regnes for å være en legende i internasjonal seilsport.

Han deltok i OL åtte ganger, siste gang 1988. I løpet av karrieren vant han 11 VM-gull i åtte ulike båtklasser, og i 1996 ble han kåret til 1900-tallets fremste danske idrettsutøver (sammen med svømmeren Ragnhild Hveger). Han siste VM-medalje kom i 1985, da han som 57-åring var med i tornadoen som tok bronse.

Paul Elvstrøm er en av seks som har vunnet individuelt OL-gull fire ganger på rad. De andre er den japanske bryteren Kaori Icho, svømmeren Michael Phelps fra USA, den britiske seileren Ben Ainslie og  de amerikanske friidrettsutøverne Al Oerter (diskos) og Carl Lewis (lengde).

Elvstrøm var kjent for å utvikle treningsmetodene for seilere, og tok fysisk trening til et høyere nivå i seilsporten. Han konstruerte også seil og annet utstyr, i tillegg til å designe egne båttyper. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.