Hurdal kirke

Den første kirken ble reist i Hurdal på 1200-tallet, mnes dagens kirke har fått sitt utseende ved en omfattende restaurering i 1955.
Hurdal kirke
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Hurdal kirke.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Hurdal kirke er en langkirke i Hurdal kommune i Akershus fylke.

Området rundt Hurdal kirke er et kulturlandskap med flere gravminner fra jernalderen.

Historikk

På slutten av 1200-tallet ble det reist en stavkirke i Hurdal, og fra denne kirken er en romansk døpefont og et krusifiks fra 1300-tallet bevart.

Kirken ble utvidet flere ganger, men på 1600-tallet forsvant stavkirken ledd for ledd for å bli erstattet med nye deler som ga kirken et annet utseende. I 1681 ble stavkirkens skip erstattet med et bredere tømret skip.

I løpet av 1700- og 1800-tallet økte befolkningen som følge av etableringen av Hurdal Glassverk og det ble behov for en større kirke. Det nåværende kirkeskipet ble bygget og det gamle kirkeskipet fra 1681 ble omgjort til kor. I 1871 ble hele kirken panelt innvendig og det ble satt inn ny altertavle og prekestol.

Ved en omfattende restaurering i 1955 fikk kirken nytt orgel og dagens utseende. Samtidig ble den opprinnelige rosemalingen i koret avdekket og altertavla og prekestolen fra 1600-tallet igjen tatt i bruk.

Hurdal kirke var valgkirke i 1814, og her ble første runde av valgene til riksforsamlingen gjennomført.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg