Røde bok av Øystein Aslaksson. Falt i det fri (Public domain)

Røde bok, eller Biskop Øysteins jordebok, er den største av de norske jordebøkene fra middelalderen. Boken er skrevet rundt 1390 av biskopen i Oslo bispedømmeØystein Aslaksson. Røde bok inneholder et register over Oslo bispedømmes jordegods - gårdsbruk og annen jordeiendom.

Røde boks register inkluderer informasjon om jordegodset til både Oslo domkapittel, de to benediktinerklostrene Nonneseter i Oslo og Gimsøy utenfor Skien og for Olavsklosteret i Tunsberg, som hørte til Premonstratenserordenen. De klostrene og kongelige kapellene i Oslo bispedømme som lå utenfor lokalbispens jurisdiksjon, er derimot ikke med i jordeboken. Vi vet derfor mindre om disses jordegods.

Jordeboken fikk senere, angivelig i 1521, et rødt bind, derav navnet. Røde bok fikk snart betydning som bevismiddel i eiendomstvister. Det ble derfor tatt avskrifter mens originalen ble utlånt til den islandske håndskriftsamleren Árni Magnusson. Originalen havnet i den Arnamagnæanske Samling i København. Den ble tilbakelevert til Riksarkivet i Oslo i 1937. Røde bok er et av de aller viktigste kildeskrifter fra senmiddelalderen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.