Røde bok av Øystein Aslaksson. Falt i det fri (Public domain)

Røde bok, eller Biskop Øysteins jordebok, er den største av de norske jordebøkene fra middelalderen. Boken er skrevet rundt 1390 av biskopen i Oslo bispedømmeØystein Aslaksson. Røde bok inneholder et register over Oslo bispedømmes jordegods - gårdsbruk og annen jordeiendom.

Røde boks register inkluderer informasjon om jordegodset til både Oslo domkapittel, de to benediktinerklostrene Nonneseter i Oslo og Gimsøy utenfor Skien og for Olavsklosteret i Tunsberg, som hørte til Premonstratenserordenen. De klostrene og kongelige kapellene i Oslo bispedømme som lå utenfor lokalbispens jurisdiksjon, er derimot ikke med i jordeboken. Vi vet derfor mindre om disses jordegods.

Jordeboken fikk senere, angivelig i 1521, et rødt bind, derav navnet. Røde bok fikk snart betydning som bevismiddel i eiendomstvister. Det ble derfor tatt avskrifter mens originalen ble utlånt til den islandske håndskriftsamleren Árni Magnusson. Originalen havnet i den Arnamagnæanske Samling i København. Den ble tilbakelevert til Riksarkivet i Oslo i 1937. Røde bok er et av de aller viktigste kildeskrifter fra senmiddelalderen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.