Hurdal Verk var et norsk glassverk beliggende i Hurdal. Verket var i drift i 1755 til 1895. Produksjonen varierte fra vindusglass til bruksglass av flere kvaliteter.

Glassverket ble anlagt i 1755 for produksjon av vindusglass. I 1779 ble den viktige fremstillingen av krystall- og hvittglass på Nøstetangen nedlagt og flyttet til Hurdal Verk med redskap og personale.

Den første tiden produserte man mange av de samme formene som på Nøstetangen. Etter hvert ble de erstattet med nyklassisistiske modeller. Den ledende gravør var Villas Vinter, som hadde med seg mange av motivene fra Nøstetangen. Den andre ledende gravøren fra Nøstetangen-perioden var Johan Heinrich Becker, som hadde verksted i Drammen.

På Hurdal begynte man tidlig å fremstille farget glass, fortrinnsvis i forskjellige blåtoner, foruten ugjennomsiktig hvitt. I 1808 opphørte produksjonen av krystall- og hvittglass på Hurdals Verk. De fleste fagfolk flyttet over til det nylig anlagt Gjøvik glassverk, som fra 1809 overtok Hurdals produksjon, med særlig vekt på blått glass.

Produksjonen av vindusglass vedvarte til 1895. Da ble den overdratt til Drammens Glassverk.

  • Polak, Ada: Gamle glass fra Hurdal og Gjøvik, 1992, isbn 82-7003-110-0, Finn boken

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.