Heard- og McDonald-øyene

Heard- og McDonald-øyene, australsk territorium i det sørlige Indiske hav, på 53° 06ʹ s.br. og 73° 31ʹ ø.l., over 4000 km sørvest for Western Australia og ca. 1500 km nord for Antarktis' kyst, består av Heardøya (368 km2) og, 43 km vest for denne, McDonaldøya (2,5 km2), begge er ubebodde.

Faktaboks

uttale:
hə:d –
også kjent som:

Territory of Heard Island and McDonald Island

Aktive vulkaner preger begge øyene. De er de eneste aktive vulkaner på australsk territorium, og de eneste aktive vulkanene på de subantarktiske øyene. Heardøya domineres av den kjegleformede vulkanen Big Ben (2745 moh.); det høyeste punkt på australsk territorium (sett bort fra den australske sektor i Antarktis). Ca. 70 prosent av arealet er dekket av isbreer (en reduksjon på over 10 prosent siden 1940). Klimaet er kaldt og fuktig og preges av hyppige stormer. Store sjøfuglkolonier med blant annet fem pingvinarter, slirenebb, to albatrossarter, kjempestormfugl og kappdue. Yngleplass for kerguelenpelssel og sørlig sjøelefant.

Et vulkanutbrudd på McDonaldøya en gang i 1990-årene doblet øyas areal og forente den med en mindre naboøy. Heardøya besøkes sporadisk av forskningsekspedisjoner, ca. hvert tredje år, mens McDonaldøya kun har vært besøkt to ganger, første gang 1971. Begge øyene står på UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv med begrunnelse dels i det dynamiske samspillet mellom aktive vulkaner og isbreer og dels det sjeldent intakte økosystemet.

Øya ble annektert av Storbritannia 1908 og overført til Australia 1947.

Navnene er etter kaptein John J. Heard, som gjorde den første bekreftede oppdagelsen av Heard Island i 1853, og kaptein William McDonald, som gjorde den første bekreftede oppdagelsen av McDonaldøya i 1854.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg