Portrett av Bjørn Pedersen. Gjengitt med tillatelse

Gunnar Brostigen gjorde en innsats på mange felter.  Gunnar ble først utdannet elektromontør og var ansatt ved Oslo lysverker fra 1946-57. Han tok realskoleeksamen i 1949 og realartium i 1954, begge som privatist. 15 år senere ble han cand. real. med kjemi hovedfag. Under cand. mag.-studiet underviste han i realfag først ved Oslo Sprogskole, senere ved Sofienberg høgre skole. Han var ansatt som vitenskapelig assistent under hovedfagsstudiet. Han tok en glimrende eksamen, men innså at han var for sent ute for en forskerkarriere. Fra 1970 var han ansatt som undervisningskonsulent ved Avdeling for opplysningsvirksomhet hvor han bl. a. var leder for Industriseminaret ved UiO.

Det var en revolusjonær tid på universitetet. Professorveldet skulle avskaffes og valgt ledelse på alle nivå skulle innføres. Administrasjonen ble styrket og Kjemisk institutt fikk en undervisningskonsulentstilling som Gunnar ble ansatt i. I 1975 ble Tore Olsen dekan ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet, og han satte i gang arbeidet med å innføre organisert forskerutdanning mot en doktorgrad. Gunnar ble sekretær og etter fire år ble de nye gradene cand. scient. og dr. scient. innført. Tore og Gunnar tok også opp arbeidet med å innføre teknologisk orienterte studier ved fakultetet, men i 1981 var hans dekanperiode over og tiltaket døde etter hvert. Da Tore gikk over til Hovedkomitéen for norsk forskning (senere kalt Forskningspolitisk råd med Francis Sejersted som leder) fulgte Gunnar med som underdirektør.

I 1985 ble Gunnar engasjert som utredningsleder for et interimsstyre med oppgave å bygge ut høyere utdanning på Kjeller basert på et samarbeid mellom UiO og instituttene på Kjeller (først og fremst FFI, IFE og Televerkets lab). Da stiftelsen UNIK ble etablert i 1986 ble Gunnar ansatt som direktør for en åremålsperiode. Han spilte en viktig rolle ved etableringen og driften frem til 1992 da han fratråtte.

Gunnar var aktiv i kampen mot atomvåpen og mot EU. Han var også av en av de neppe mange som har blitt ekskludert fra Norges kommunistiske parti to ganger.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.