Kvantekjemi er den delen av kjemien som bruker kvantemekanikk til å beskrive kjemiske systemer (atomer, molekyler og faste stoffer), for eksempel elektronstruktur og energi. Resultatene brukes som bakgrunn for å beregne kjemiske egenskaper.

Faktaboks

Uttale
kvˈantekjemi

Utgangspunktet for slike beregninger er løsning av schrödingerligningen, som bestemmer systemets bølgefunksjon. Bortsett fra de aller enkleste systemer, som hydrogenatomet, kan ikke bølgefunksjonen beregnes eksakt, så det brukes datamaskiner til å finne gode tilnærmede løsninger.

Kvantekjemiske beregninger kan være ekstremt ressurskrevende, særlig for nøyaktige beregninger av større systemer. I prinsippet kan alle observerbare størrelser, som energinivåer, dipolmomenter, likevektsgeometrier (bindingsvinkler og bindingsavstander) og vibrasjonsfrekvenser bestemmes. Detaljerte modeller for reaksjoners forløp (reaksjonsmekanisme og reaksjonsdynamikk) kan også beregnes med kvantekjemiske metoder.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg