elektronskall

Artikkelstart

Et elektronskall beskriver energien som et elektron i et atom har. Hvert elektronskall har plass til et bestemt antall elektroner og karakteriseres ved et såkalt kvantetall.

Fysisk beskrivelse

I et atom befinner elektronene (grønne kuler) seg i elektronskall (svarte sirkler). For enkelhets skyld vises kun noen av elektronene som er en del av atomet i figuren, nemlig de som befinner seg i de laveste energinivåene. Bildet er kun ment som en illustrasjon av elektronskallene: i realiteten går ikke elektronene i bestemte baner rundt atomkjernen, men er likevel karakterisert ved at de tilhører et bestemt energinivå.

Illustrasjon av elektronskall i et atom
Lisens: CC BY SA 3.0

I den kvantemekaniske beskrivelsen av elektroner i et atom kan elektronene kun ha bestemte energier. Disse energinivåene kalles elektronskall.

Betegnelsen elektronskall skriver seg fra Niels Bohrs opprinnelige atommodell, hvor man forestilte seg elektronene som partikler som beveget seg i atomet som planeter i et solsystem, og hvor man mente at de la seg i lag eller skall utenpå hverandre.

Etter moderne kvantefysisk oppfatning tillegger man ikke elektronene slike faste baner, men betegnelsen elektronskall brukes fremdeles for å beskrive deres energitilstand.

Et elektronskall består av en gruppe av elektroner med samme hovedkvantetall, n, eller elektrongrupper som i første tilnærmelse er i samme energitilstand i et atom.

Terminologi

Det finnes flere konvensjoner for hvordan elektronskallene betegnes.

Regnet fra laveste energitilstand benevnes skallene, av historiske grunner, ofte for K-, L-, M-, N-skall og så videre. Disse skallene kan videre deles inn i undergrupper som betegnes med bokstavene s, p, d, f og g.

Et alternativ er at man karakteriserer elektronskallene ved kvantetallet n, som er et heltall. Det innebærer at skallene betegnes som n=1, n=2 og så videre.

Antall elektroner i hvert skall

I hvert elektronskall kan det bare finnes et visst antall elektroner. Et skall med kvantetall n har plass til 2n2 elektroner.

Dermed har for eksempel K-skallet (n=1) plass til to elektroner, mens L-skallet (n=2) har plass til åtte elektroner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg