Erik Ole Bye

Faktaboks

Erik Ole Bye
Født
20. mars 1883, Drammen
Død
17. mars 1953, Oslo
Barytonen Erik Ole Bye var en populær sanger i Kristiania fra 1913-1920.
Erik Ole Bye
Av /Norwegian Singer's Association of America. Sangerfest 1926, Chicago.
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Erik Ole Bye var en norsk operasanger (baryton). Etter en kort karriere som ekspeditør i en klesforretning i Kristiania tok hans sanginteresse overhånd. Støttet av sin mor, som drev Fru Byes Hotel ved Egertorget, studerte han sang i Milano, Paris og London.

Han debuterte som Don Basilio i Barberen i Sevilla (Gioachino Rossini) på Nationaltheatret i 1913 med stor suksess. Året etter fikk han ansettelse ved Stadtoper Breslau, der han frem til 1917 medvirket i Giuseppe Verdi-operaer som Otello og Trubaduren og Georges Bizets Carmen. På vei hjem vakte han med sin varme baryton og komiske talent betydelig oppsikt med en konsert i København.

I årene 1918–1920 var han ansatt ved Opéra Comique i Kristiania, før han søkte lykken i USA. Der sang han blant annet til stumfilm på Broadway, før han inngikk sitt andre ekteskap og fikk sønnen, den senere sangeren og TV-personligheten, Erik Bye. I årene 1921–1932 dro familien rundt i USA der det var sangoppdrag å få. Men amerikansk frilansliv som operasanger på 1930-tallet var ikke økonomisk lønnsomt, og i 1932 kom familien tilbake til Oslo.

I 1936 åpnet han Byes pensjonat på Nordstrand i Oslo, blant annet med inventar fra sin mors tidligere hotell. Men han hadde fortsatt sangoppdrag, blant annet i Hoffmanns eventyr (Jacques Offenbach) på Nationaltheatret i 1938.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg