Empire State Building

Empire State Building i New York City. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005–2007.

Av /NTB Scanpix ※.
Willis Tower (Sears Tower)
Willis Tower (tidligere kalt Sears Tower) I Chicago var verdens høyeste bygning i perioden 1974–1996. Foto fra 2006.
Av /NTB Scanpix.
Burj Khalifa i Dubai, verdens høyeste bygning
Burj Khalifa i Dubai, verdens høyeste bygning
Av /Flickr Commons.
Lisens: CC BY 2.0

Skyskraper er en populær betegnelse på høyhus som ble bygd i USA fra slutten av 1800-tallet, med stålskjelett og utstyrt med heis. Til å begynne med var disse på ti til tolv etasjer, senere langt flere. Utviklingen av stål, stålkonstruksjoner og heis fra 1800-tallet var viktige forutsetninger for fremveksten av skyskrapere.

Faktaboks

Etymologi
av engelsk skyscraper, ‘himmelskraper’

Skyskrapere har særlig blitt oppført på Manhattan i New York City, der fjellgrunnen tillot tunge konstruksjoner. Særlig kjent er Empire State Building, bygd i 1931, som lenge var verdens høyeste bygning. Et italiensk eksempel er Pirelli-skyskraperen i Milano (1955–1959), tegnet av Vincenzo Dell’Orto, Giuseppe Fornaroli, Alberto Rosselli, Gio(vanni) Ponti og Giuseppe Valtolina. Bygget er 127,1 meter høyt og reist av armert betong.

Verdens høyeste

Per 2022 er verdens høyeste bygning Burj Khalifa i Dubai i De forente arabiske emirater, med hele 828 meter fordelt på 163 etasjer. Burj Khalifa ble ferdigstilt i 2010. Denne rekorden vil ventelig bli klart slått av Jeddah Tower i Jedda i Saudi-Arabia, når dette etter planen skal stå ferdig i 2026. Byggets høyde er designet til 1008 meter og til sammen cirka 200 etasjer. Byggearbeidene startet allerede i 2013 og er rammet av en rekke forsinkelser.

Å oppføre ekstremt høye bygninger er i dag primært motivert ut ifra prestisjegrunner. Det finnes få rasjonelle grunner, verken teknisk, økonomisk eller byplanmessig. Listen over verdens 25 høyeste bygninger viser at så mye som 14 av dem ligger i Kina, men kun tre i USA.

Det største problemet knyttet til ekstremt høye bygninger er plassutnyttelsen. I Jeddah Tower bygges det hele 59 heiser, hvilket medfører at byggets kjerne (sammen med trapper, våtrom og kanalsjakter) utgjør en uforholdsmessig stor andel av gulvarealet. I tillegg medfører vindbelastning og terrorsikring at veggkonstruksjoner og fundamentering blir svært kostbart.

Høye bygninger i Norge

Norge er et av de få industrialiserte landene i verden som ikke har noen skyskrapere, i henhold til dagens definisjon. Det har vært søkt om tillatelse til å bygge svært høyt, men blitt avslått først og fremst av estetiske grunner og av hensyn til bylandskapet. Det er også argumentert med at plass-situasjonen i norske byer ikke er slik at ekstremt høy utnyttelse er nødvendig.

Inntil 2010 var hotellet Oslo Plaza landets høyeste bygning med sine 117 meter. Det ble da overgått av Nexan-tårnet i Halden på 120 meter. Den høyden ble øket til 155 meter etter påbygging i 2022.

Les mer i Store norske leksikon

Nettsted

  • Council of Tall Buildings and Urban Habitat: www.skyscrapercenter.com

Litteratur

  • Winston Weisman: A New View of Skyscraper History, i: Edgar Kaufmann, jr. (red.): The Rise of an American Architecture, New York/Washington/London 1970, ss. 115–60
  • Peter Pran: Konstruksjonssystemer for høybygg. John Hancock Center, Chicago, «Byggekunst» 1968 ss. 24–28
  • Jan Carlsen: Skyskraperens tyranni, «Byggekunst» 1990 ss. 162–65
  • Jo S. Eriksen: Skyskraperen på «Marathon Site», Seattle, «Byggekunst» 1990 ss. 166– 67
  • Erik Langdalen: Skyskraperbyene på Vestkysten, «Byggekunst» 1990 ss. 168–72
  • Peter Butenschøn: Hva er et høyt hus? Trenger vi skyskrapere i Norge? «Byggekunst» 1990 ss. 173–77

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg