Lysshow på Burj Khalifa

Burj Khalifa lysshow

Lysshow på Burj Khalifa
Lisens: CC BY SA 3.0

Burj Khalifa (Khalifa-tårnet) er en skyskraper i Dubai i De forente arabiske emirater. Bygget er 828 meter høyt med 163 etasjer og er dermed per januar 2022 verdens høyeste byggverk. Bygget ble ferdigstilt og innviet i januar 2010 etter seks års byggetid. Det er tegnet og konstruert av Skidmore, Owings & Merrill i Chicago.

Bygget er dimensjonert for 12 000 mennesker, og har 54 heiser med hastighet på opp til 65 kilometer i timen som skal frakte folk opp og ned. Det inneholder en blanding av kontorer, boliger, nattklubber, moskéer, luksussuiter og møterom. Det inneholder også verdens første Armani-hotell, verdens høyest beliggende svømmebasseng (i 76. etasje), verdens høyest beliggende utsiktsplattform (i 124. etasje) hvorfra man kan se ti mil, og verdens høyest beliggende moské (i 158. etasje).

Byggetiden var på rundt fem år og kostnadene beløp seg til cirka 1,5 milliarder dollar. Bygningen ble først kalt Burj Dubai, men ble omdøpt til Burj Khalifa etter den daværende emiren i nabostaten Abu Dhabi og president i De forente arabiske emirater, sjeik Khalifa bin Zayed Al Nahyan. Årsaken til det var at emiratet ga en krisehjelp på ti milliarder dollar i forbindelse med den økonomiske krisen i Dubai 2009/2010.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg