Burj Khalifa

Burj Khalifa lysshow

Lysshow på Burj Khalifa
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Burj Khalifa er en skyskraper i Dubai, De forente arabiske emirater. Bygget er 828 meter høyt med 163 etasjer, og er dermed per januar 2020 verdens høyeste byggverk. Bygget ble ferdigstilt og innviet i januar 2010, etter seks års byggetid. Det er tegnet og konstruert av Skidmore, Owings & Merrill i Chicago.

Bygget er dimensjonert for 12 000 mennesker, og har 54 heiser med hastighet på opp til 65 kilometer i timen som skal frakte folk opp og ned. Det inneholder en blanding av kontorer, boliger, nattklubber, moskéer, luksussuiter og møterom. Det inneholder også verdens første Armani-hotell, verdens høyest beliggende svømmebasseng (i 76. etasje), verdens høyest beliggende utsiktsplattform (i 124. etasje) hvorfra man kan se ti mil, og verdens høyest beliggende moské (i 158. etasje).

Byggetiden var på rundt fem år og kostnadene beløp seg til cirka 1,5 milliarder dollar. Bygningen ble først kalt Burj Dubai, men ble omdøpt til Burj Khalifa etter emiren i nabostaten Abu Dhabi og president i De forente arabiske emirater, Sjeik Khalifa bin Zayed Al Nahyan. Årsaken til det var at emiratet ga en krisehjelp på ti milliarder dollar i forbindelse med den økonomiske krisen i Dubai 2009/2010.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg