Burj Khalifa

Burj Khalifa lysshow

Lysshow på Burj Khalifa
Lisens: CC BY SA 3.0

Burj Khalifa er en skyskraper i Dubai, De forente arabiske emirater. Bygget er 828 meter høyt med 160 etasjer, og er dermed per januar 2020 verdens høyeste byggverk. Bygget ble ferdigstilt og innviet i januar 2010. Det er tegnet og konstruert av Skidmore, Owings & Merrill i Chicago.

Bygget er planlagt for 12 000 mennesker, og har 54 heiser med hastighet på opp til 65 kilometer i timen som skal frakte folk opp og ned. Det inneholder en blanding av nattklubber, moskeer, luksussuiter og møterom. Det vil inneholde verdens første Armani-hotell, verdens høyest beliggende svømmebasseng (i 76. etasje), verdens høyest beliggende utsiktsplattform (i 124. etasje) hvorfra man kan se 10 mil, og verdens høyest beliggende moské (i 158. etasje).

Byggetiden var på rundt fem år og kostnadene beløp seg til ca. 1,5 milliarder dollar. Bygningen ble først kalt Burj Dubai, men ble omdøpt til Burj Khalifa etter emiren i nabostaten Abu Dhabi og president i De forente arabiske emirater, Sjeik Khalifa bin Zayed Al Nahyan. I forbindelse med den økonomiske krisen i Dubai 2009/10 gav emiratet en krisehjelp på 10 milliarder dollar.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg