Sheikh Rashid bin Saeed Al Maktoum var emir (hersker) i Dubai fra 1958 til til 1990, og tilhørte emiratets Al Maktoum-dynasti. Han var også visepresident og statsminister i De forente arabiske emirater fra 1979–1990.

Det er uklart om sheikh Rashid ble født i 1906 eller 1912. Han fikk sin grunnleggende utdanning ved Al Ahmadiya-skolen, med blant annet arabisk, aritmetikk og islamstudier.

Da han ble 18 år ble han medlem av rådet (majlis) til sin far, sheikh Saeed bin Maktoum Al Maktoum, som da var emir. Da sheikh Saeed døde ble han, 10. september 1958, etterfulgt av sheikh Rashid. Som emir i en av de viktigste statene under britisk styre i regionen, var han en pådriver for opprettelsen av føderasjonen De forente arabiske emirater i 1971.

Sheikh Rashid hersket over Dubai i en periode hvor landet gjennomgikk radikale endringer på en rekke områder – med selvstendighet fra britisk styre, inngåelse av føderasjonen som ble De forente arabiske emirater og rask modernisering av samfunnet. Emiren var også kjent for sin panarabiske holdning.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.