Faktaboks

Rashid bin Saeed Al Maktoum
Født
11. juni 1912, Dubai
Død
7. oktober 1990, Dubai
Rashid bin Saeed Al Maktoum
Rashid bin Saeed Al Maktoum
Av /𝒲.

Sheikh Rashid bin Saeed Al Maktoum var emir (hersker) i Dubai fra 1958 til til 1990, og tilhørte emiratets Al Maktoum-dynasti. Han var også visepresident og statsminister i De forente arabiske emirater fra 1979–1990.

Det er uklart om sheikh Rashid ble født i 1906 eller 1912. Han fikk sin grunnleggende utdanning ved Al Ahmadiya-skolen, med blant annet arabisk, aritmetikk og islamstudier.

Da han ble 18 år ble han medlem av rådet (majlis) til sin far, sheikh Saeed bin Maktoum Al Maktoum, som da var emir. Da sheikh Saeed døde ble han, 10. september 1958, etterfulgt av sheikh Rashid. Som emir i en av de viktigste statene under britisk styre i regionen, var han en pådriver for opprettelsen av føderasjonen De forente arabiske emirater i 1971.

Sheikh Rashid hersket over Dubai i en periode hvor landet gjennomgikk radikale endringer på en rekke områder – med selvstendighet fra britisk styre, inngåelse av føderasjonen som ble De forente arabiske emirater og rask modernisering av samfunnet. Emiren var også kjent for sin panarabiske holdning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg