Dovre nasjonalpark, opprettet i 2003 som Norges 21. nasjonalpark, ligger i Dovre og Folldal kommuner i Oppland og Hedmark. Dovre nasjonalpark har et areal på 289 kvadratkilometer og strekker seg fra Grimsdalen i sør til E6 over Dovrefjell i nord og utgjør et sammenhengende, villmarkspreget høyfjellsområde. Nasjonalparken er et kjerneområde for norsk fjellbotanikk i tillegg til at villreinen lever her hele året.

Dovre nasjonalpark er et snøfattig og ødemarkspreget fjellparti med avrundede topper som når opp i 1700 meter over havet. De første brukerne av området var jegere og fangstfolk som fulgte flokkene av villrein for nærmere 6000 år siden. Pilegrimsleden, middelalderens hovedferdselsåre mellom Østlandet og Trøndelag, byr på flotte natur- og kulturopplevelser. Berggrunnen forvitrer lett og gjør sitt til at området har et svært rikt planteliv. Så å si alle norske fjellplanter finnes i området.

Nasjonalparken på Dovre ble opprettet samtidig med en betydelig utvidelse av Norges eldste nasjonalpark, Rondane. Dette skal bidra til å sikre villreinens leveområder i Europas største sammenhengende verneområde for villrein, en art Norge anses å ha et spesielt ansvar for å bevare. Sammen med nasjonalparkene Dovrefjell-Sunndalsfjella og Rondane er det vernet et sammenhengende høyfjellsområde fra Sunndalsfjellene i nordvest til Ringebufjellet i sørøst.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.