Grimsdalshytta

Grimsdalshytta
Grimsdalshytta, betjent turisthytte (selvbetjening utenom sesongene) i Dovre kommune
Grimsdalshytta
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Grimsdalshytta er en betjent DNT-hytte i Rondane. Hytta drives av DNT Oslo og Omegn (del av Den Norske Turistforening) og ligger i Dovre kommune, i Innlandet fylke; 997 meter over havet.

Grimsdalshytta ligger ved bomveien gjennom Grimsdalen som går fra Folldal til Dovre. Den ligger også mellom Rondane nasjonalpark og Dovre nasjonalpark. Fra hytta er det merkede sommerruter til Gautåseter, Hjerkinn, Dørålseter og Høvringen.

Navnet

Grimsdalshytta har navnet etter Grimsdalen som igjen har navn etter elven gjennom dalen, Grimse. Det kommer av vond, fæl fordi den lett blir stor og farlig etter regnvær.

Historikk

Da Dovrebanen ble åpnet i 1921 økte turisttrafikken gjennom Rondane mye, og DNT måtte bygge en turisthytte i Grimsdalen. Den ble ført opp vinteren 1922–1923 og var en ferdighytte fra Strømmen Trævarefabrikk. Hytta ble raskt populær og allerede i 1925 måtte den utvides med et bryggerhus med ekstra soverom, og et fjøs til melkekyrne. De var nødvendige for å skaffe turistene melk.

Den første bestyreren av hytta var Rønnaug Bjørnsgaard fra Dovre. Hun hadde jobben helt til 1945. Broren, Hans Bjørnsgaard, drev hytta til 1967. Familien Angard fra Dovre drev så hytta videre. I 1956 ble det satt opp en ekstra bygning for turistene. Det var et over hundre år gammelt tømmerhus som ble flyttet fra Folldalen. Grimsdalshytta ble på ny utvidet med et nytt byggetrinn som sto ferdig sommeren 2008. Hytta har nå 54 sengeplasser. I nærheten av turisthytta er det et gravfelt med flere graver fra vikingtiden, og også flere fangstanlegg for villrein.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Lauritzen, Per Roger (1999). Hyttene i Rondane, Alvdal Vestfjell, Femundsmarka og på Hedemarksvidda. Cappelen.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg