Rondane av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

Rondane nasjonalpark

Rondane nasjonalpark og andre verneområder i nærheten: Nasjonalparker vist med oransje, landskapsvernområder med grønt og naturreservater med rødt. 
Rondane nasjonalpark
Lisens: CC BY SA 3.0

Rondane nasjonalpark er en norsk nasjonalpark. Den var Norges første nasjonalpark da den ble fredet ved kongelig resolusjon 21. desember 1962.

Beliggenhet og utstrekning

Nasjonalparken ligger i Innlandet fylke, og er delt mellom kommunene Dovre, Sel, Nord-Fron, Ringebu, Folldal og Stor-Elvdal.

Rondane nasjonalpark strekker seg fra områdene mot riksvei 27 over Ringebufjellet i sør til Grimsdalen i nord. Opprinnelig var parken på 580 km2. Den ble utvidet til 963 km2 i 2003.

Landskap

Rondvatnet sett fra sør, med Digerronden i bakgrunnen til høyre.

Nasjonalparken omfatter et variert fjellområde med frodige fjelldaler, lavdekte flyer og mektige fjelltopper. Rondemassivet er sentral, og preger med sine tinder, trange juv og dype botner landskapet i nasjonalparken. Berggrunnen er karrig. En fattig vegetasjon der lav og lyng dominerer. Området har tallrike spor etter gammel fangstkultur.

Villrein

Sammen med Dovre Nasjonalpark og Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark med landskapsvernområder er dette det største sammenhengende verneområde i Europa der det lever villrein – en art Norge har et spesielt ansvar for å bevare.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg