Rondane nasjonalpark og andre verneområder i nærheten: Nasjonalparker vist med oransje, landskapsvernområder med grønt og naturreservater med rødt. 

Rondane nasjonalpark av Erik Bolstad. CC BY SA 3.0

Rondane nasjonalpark, opprettet 1962, var Norges første nasjonalpark da den ble fredet ved kgl. resolusjon 21. desember 1962. Opprinnelig var parken på 580 km2, utvidet 2003 til 963 km2. Nasjonalparken ligger i kommunene Dovre, Sel, Nord-Fron og Ringebu i Oppland, og Folldal og Stor-Elvdal kommuner i Hedmark.

Rondane nasjonalpark strekker seg fra områdene mot riksvei 27 over Ringebufjellet i sør til Grimsdalen i nord. Sammen med Dovre Nasjonalpark og Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark med landskapsvernområder er dette det største sammenhengende verneområde i Europa der det lever villrein – en art Norge har et spesielt ansvar for å bevare. Nasjonalparken omfatter et variert fjellområde med frodige fjelldaler, lavdekte flyer og mektige fjelltopper. Rondemassivet er sentral, og preger med sine tinder, trange juv og dype botner landskapet i nasjonalparken. Berggrunnen er karrig. En fattig vegetasjon der lav og lyng dominerer. Området har tallrike spor etter gammel fangstkultur.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.