svømmesnipe

I fugleverdenen er det ofte hannen som har de sterkeste og klareste fargetegningene, og eggruging og ungepass overlates til en hunn med farger som kamuflerer henne i terrenget. Hos svømmesnipe er det omvendt, her er det hunnen (til høyre) som har de sterkeste fargene, og en mer nøytralt farget hann (til venstre) som ruger egg og passer unger. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Svømmesnipe er en fugleart i snipefamilien. Vekten er 35–40 g, og lengden 18 cm. Den har i sommerdrakt brunspettet rygg og er ellers grå og hvit med et rustrødt parti rundt halsen. Hunnen er kraftigere i fargene enn hannen. I vinterdrakt er begge kjønn overveiende gråhvite.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Phalaropus lobatus
Beskrevet av
(Linnaeus, 1758)

Utbredelse

Svømmesnipa hekker i nordlige strøk rundt hele Arktis og overvintrer pelagisk i tropiske farvann. I Sør-Norge hekker den ved småvann i fjellstrøkene mot sør til Setesdalsheiene. Fra Trøndelag og nordover finnes den også i kystområdene, mest vanlig i Finnmark.

Formering

Svømmesnipe hunn. Under næringssøk snurrer svømmesnipene rundt på vannflaten i rask hastighet for å virvle opp næringsdyr som f.eks. insektlarver.

Reiret plasseres godt skjult i en gresstue. De 4 (sjeldnere 3) eggene ruges i 18–20 dager. Ofte forlater hunnen eggene kort tid etter leggingen så hannen blir alene om både ruging og ungepass. I unntakstilfeller blir hunnen helt til ungene er utklekket (som hos boltit). Tilsvarende hekkeatferd finner man hos polarsvømmesnipe, som er noe større.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

svømmesnipe
Phalaropus lobatus
Artsdatabanken-ID
3782
GBIF-ID
5739290

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg