temmincksnipe

Calidris temminckii, temmincksnipe. Foto fra: Lesbos, Hellas

Calidris temminckii, temmincksnipe. Foto fra: Lesbos, Hellas

Artikkelstart

Temmincksnipe er en fugleart i snipefamilien. Den er sammen med dvergsnipa vår minste vadefugl. Vekten er cirka 25–30 g, omtrent som en gråspurv, og lengden 14 cm. Den er gråbrun spraglet med delvis hvit underside. Den skilles fra dvergsnipe blant annet ved å ha hvite ytre halefjær.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Calidris temminckii
Beskrevet av
(Leisler, 1812)

Utbredelse

Temmincksnipa hekker i Nord-Europa og Sibir. I Sør-Norge finnes den her og der i høyfjellet, fra Møre til Nord-Norge også ved kysten, mest vanlig nordpå.

Formering

Reiret plasseres oftest i en gresstue. De 4 eggene ruges i 21–22 dager. Hunnen legger ofte to kull. Det første ruges av hannen, mens det andre er et resultat av paring med en ny hann og ruges av hunnen. Temmincksnipe er en trekkfugl. Europeiske fugler overvintrer i Afrika sør for Sahara.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

temmincksnipe
Calidris temminckii
Artsdatabanken-ID
3751
GBIF-ID
2481740

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg