Brushane, fugleart i snipefamilien. Hannen på størrelse med vipe, ca. 30 cm lang, hunnen atskillig mindre. Mens hunnene er brunspraglet over det hele med hvit buk, har hannene i vårperioden en rekke farger i forbindelse med en stor fjærkrave som kan bruses opp rundt halsen. Denne kraven og hodefargene varierer ofte betydelig fra individ til individ, men fargene kan deles i to hovedfarger – mørk og lys. Resten av året minner hannene om hunnene i drakten.

I mai/juni utfører hannene en eiendommelig, stum danselek på bestemte, små lekeplasser i myrlendte omgivelser, også etter at hunnene har lagt seg på eggene.

Individer med mørk halskrage ser ut til å ha best reproduksjonssuksess. Arten er polygam – en hann parer seg med flere hunner (polygyni).

Brushane hekker i Nord-Europa og hele Sibir. I Norge forekommer den vanligst i de nordlige landsdeler og i sentrale fjellstrøk i Sør-Norge. Hekker også på enkelte lokaliteter i kyststrøk på Sørvestlandet.

Har tilhold i våtmarksområder (myrer og strandenger) og plasserer reiret på bakken godt skjult i vegetasjonen. De 4 eggene er blekgrønne med små mørkebrune flekker og streker, og klekkes etter 20–23 dager. Hunnen tar seg av ruging og ungepass.

Trekkfugl som overvintrer i Afrika sør for Sahara. Hannene forlater Norge like etter spillperioden, fra slutten av juni, mens hunnene og ungfuglene først trekker ut av landet i august–september. Den norske bestanden er anslått til ca. 15 000 hekkende hunner.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.