Brushane, fugleart i snipefamilien. Hannen på størrelse med vipe, ca. 30 cm lang, hunnen atskillig mindre. Mens hunnene er brunspraglet over det hele med hvit buk, har hannene i vårperioden en rekke farger i forbindelse med en stor fjærkrave som kan bruses opp rundt halsen. Denne kraven og hodefargene varierer ofte betydelig fra individ til individ, men fargene kan deles i to hovedfarger – mørk og lys. Resten av året minner hannene om hunnene i drakten.

I mai/juni utfører hannene en eiendommelig, stum danselek på bestemte, små lekeplasser i myrlendte omgivelser, også etter at hunnene har lagt seg på eggene.

Individer med mørk halskrage ser ut til å ha best reproduksjonssuksess. Arten er polygam – en hann parer seg med flere hunner (polygyni).

Brushane hekker i Nord-Europa og hele Sibir. I Norge forekommer den vanligst i de nordlige landsdeler og i sentrale fjellstrøk i Sør-Norge. Hekker også på enkelte lokaliteter i kyststrøk på Sørvestlandet.

Har tilhold i våtmarksområder (myrer og strandenger) og plasserer reiret på bakken godt skjult i vegetasjonen. De 4 eggene er blekgrønne med små mørkebrune flekker og streker, og klekkes etter 20–23 dager. Hunnen tar seg av ruging og ungepass.

Trekkfugl som overvintrer i Afrika sør for Sahara. Hannene forlater Norge like etter spillperioden, fra slutten av juni, mens hunnene og ungfuglene først trekker ut av landet i august–september. Den norske bestanden er anslått til ca. 15 000 hekkende hunner.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.