Det lutherske verdensforbund er et internasjonalt kirkefellesskap med hovedkontor i Genève. Verdenforbundet ble opprettet i Lund, Sverige, i 1947 av 49 medlemskirker. Det tok da over etter sin forløper, Det lutherske verdenskonvent, som ble til i Eisenach, Tyskland, i 1923. Det lutherske verdensforbund har 148 medlemskirker i 99 land (tall fra 2018). Folkekirkene i Norge, Sverige, Finland og Danmark er alle med.

Det lutherske verdensforbund er engasjert i et omfattende nødhjelpsarbeid gjennom en rekke nasjonale organisasjoner og kirker. I forbundets regi foregår også utstrakt forskning når det gjelder forholdet mellom misjon og hjelpeinnsats, og det står bak instituttet for økumeniske studier i Strasbourg. Det lutherske verdensforbund har ført forhandlinger med andre kirker, blant annet reformerte kirker (Leuenbergkonkordien) og den romersk-katolske kirke (Maltarapporten, Joint Declaration).

Generalforsamling holdes omlag hvert syvende år; disse har vært holdt i Lund i 1947, Hannover i 1952, Minneapolis i 1957, Helsingfors i 1963, Evian i 1970, Dar-es-Salaam i 1977, Budapest i 1984, Curitiba (Brasil) i 1990, Hongkong i 1997, Winnipeg (Canada) i 2003, Stuttgart (Tyskland) i 2010 og Windhoek (Namibia) i 2017.

Mellom generalforsamlingene er det rådsmøtet, som samles hvert år, som er organisasjonens øverste organ. I rådet representerer Kjetil Drangsholt Den norske kirke, mens Jacob Breda Antonsen reprenterer Den Evangelisk Lutherske Frikirke i Norge. Sekretariatet i Genève har omlag 77 ansatte. Generalsekretærer fra 2010 er Martin Junge. Forbundet utgir LWF Report.

Eksterne lenker

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.