Det lutherske verdensforbund, internasjonalt kirkefellesskap, hovedkontor i Genève; opprettet i Lund, Sverige, i 1947 av 49 medlemskirker etter en omorganisering av dets forløper, Det lutherske verdenskonvent, som ble til i Eisenach, Tyskland, i 1923. Forbundet har 140 medlemskirker med til sammen ca. 66 mill. medlemmer, blant dem de nordiske folkekirker (tall fra 2005).

Det lutherske verdensforbund er engasjert i et omfattende nødhjelpsarbeid gjennom en rekke nasjonale organisasjoner og kirker. I forbundets regi foregår også utstrakt forskning når det gjelder forholdet mellom misjon og hjelpeinnsats, og det står bak instituttet for økumeniske studier i Strasbourg. Det lutherske verdensforbund har ført forhandlinger med andre kirker, bl.a. reformerte kirker (Leuenbergkonkordien) og den romersk-katolske kirke (Maltarapporten, Joint Declaration).

Generalforsamling holdes ca. hvert syvende år; disse har vært holdt i Lund 1947, Hannover 1952, Minneapolis 1957, Helsinki 1963, Evian 1970, Dar-es-Salaam 1977, Budapest 1984, Curitiba (Brasil) 1990, Hong Kong 1997 og Winnipeg (Canada) 2003. Mellom generalforsamlingene er det rådsmøtet, som samles hvert år, som er organisasjonens øverste organ. Helge Aarseth er Den norske kirkes representant i rådet. Sekretariatet i Genève har ca. 70 ansatte. Generalsekretær (fra 1994): Ishmael Noko. Utgir LWF Report.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.