Det lutherske verdensforbund

Artikkelstart

Det lutherske verdensforbund er et internasjonalt kirkefellesskap med hovedkontor i Genève. Verdenforbundet ble opprettet i Lund, Sverige, i 1947 av 49 medlemskirker. Det tok da over etter sin forløper, Det lutherske verdenskonvent, som ble til i Eisenach, Tyskland, i 1923. Det lutherske verdensforbund har 148 medlemskirker i 99 land (tall fra 2018). Folkekirkene i Norge, Sverige, Finland og Danmark er alle med.

Faktaboks

Også kjent som
eng. The Lutheran World Federation

Det lutherske verdensforbund er engasjert i et omfattende nødhjelpsarbeid gjennom en rekke nasjonale organisasjoner og kirker. I forbundets regi foregår også utstrakt forskning når det gjelder forholdet mellom misjon og hjelpeinnsats, og det står bak instituttet for økumeniske studier i Strasbourg. Det lutherske verdensforbund har ført forhandlinger med andre kirker, blant annet reformerte kirker (Leuenbergkonkordien) og den romersk-katolske kirke (Maltarapporten, Joint Declaration).

Generalforsamling holdes omlag hvert syvende år; disse har vært holdt i Lund i 1947, Hannover i 1952, Minneapolis i 1957, Helsingfors i 1963, Evian i 1970, Dar-es-Salaam i 1977, Budapest i 1984, Curitiba (Brasil) i 1990, Hongkong i 1997, Winnipeg (Canada) i 2003, Stuttgart (Tyskland) i 2010 og Windhoek (Namibia) i 2017.

Mellom generalforsamlingene er det rådsmøtet, som samles hvert år, som er organisasjonens øverste organ. I rådet representerer Kjetil Drangsholt Den norske kirke, mens Jacob Breda Antonsen reprenterer Den Evangelisk Lutherske Frikirke i Norge. Sekretariatet i Genève har omlag 77 ansatte. Generalsekretærer fra 2010 er Martin Junge. Forbundet utgir LWF Report.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg