Faktaboks

Windhoek
Uttale
vˈinthuk
Namibia

Fra sentrum i hovedstaden Windhoek. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Windhoek er hovedstad i Namibia, og landets største by. Den ligger på Khomasplatået midt i landet, 1654 meter over havet, og har et anslått innbyggertall på rundt 370 000 (2018).

Windhoek huser Namibias statsadministrasjon og universitet. Utenfor byen ligger Windhoek Hosea Kutako internasjonale flyplass. Windhoek er også knutepunktet i landets jernbanenettverk og et betydelig handelssenter. Byen har flere museer, blant annet i byens eldste byggverk – Alte Feste «det gamle fortet» – som ble bygget av tyske kolonitropper i perioden 1890–1915.

Navn og historie

Windhoek har i løpet av kort tid hatt flere navn. De tradisjonelle navnene på området er Aigamas, som betyr 'varmt vann' på khoi-khoi, og Otjomuise, som betyr 'sted med damp' på herero. Begge navnene viser til varme kilder i området, og da sir James Edward Alexander (1803–1885) kom hit i 1837 ga han stedet navnet «Queen Adelaide's Bath» til ære for den britiske dronningen. I årene som fulgte etablerte misjonærer fra Rhinen og Australia seg her; misjonsstasjonene fikk navnene Elberfeld (1842) og Concordiaville (1844).

Dagens navn fikk byen av Jonker Afrikaner (1820–1889), som ankom området i 1840 sammen med en blandet gruppe av namafolk og europeere fra Kapp. Gruppen var både nama- og afrikaanstalende. Jonker Afrikaner var fra Winterhoek (vinterhjørnet) i Kapp, og dette navnet ble brukt om hverandre med Windhoek (vindhjørnet). Da tyskerne opprettet en militærpost på Khomasplatået i 1890 ble navnet Windhuk. Byen fikk igjen navnet Windhoek da området kom under sørafrikansk styre i 1915. Da Namibia ble selvstendig i 1990 ble Windhoek hovedstad.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg