Windhoek

Windhoek er hovedstad i Namibia, og landets største by. Den ligger på Khomasplatået midt i landet, 1654 meter over havet, og har et anslått innbyggertall på rundt 370 000 (2018).

Faktaboks

uttale:
vˈinthuk

Windhoek huser Namibias statsadministrasjon og universitet. Utenfor byen ligger Windhoek Hosea Kutako internasjonale flyplass. Windhoek er også knutepunktet i landets jernbanenettverk og et betydelig handelssenter. Byen har flere museer, blant annet i byens eldste byggverk – Alte Feste «det gamle fortet» – som ble bygget av tyske kolonitropper i perioden 1890–1915.

Navn og historie

Windhoek har i løpet av kort tid hatt flere navn. De tradisjonelle navnene på området er Aigamas, som betyr 'varmt vann' på khoi-khoi, og Otjomuise, som betyr 'sted med damp' på herero. Begge navnene viser til varme kilder i området, og da sir James Edward Alexander (1803–1885) kom hit i 1837 ga han stedet navnet «Queen Adelaide's Bath» til ære for den britiske dronningen. I årene som fulgte etablerte misjonærer fra Rhinen og Australia seg her; misjonsstasjonene fikk navnene Elberfeld (1842) og Concordiaville (1844).

Dagens navn fikk byen av Jonker Afrikaner (1820–1889), som ankom området i 1840 sammen med en blandet gruppe av namafolk og europeere fra Kapp. Gruppen var både nama- og afrikaanstalende. Jonker Afrikaner var fra Winterhoek (vinterhjørnet) i Kapp, og dette navnet ble brukt om hverandre med Windhoek (vindhjørnet). Da tyskerne opprettet en militærpost på Khomasplatået i 1890 ble navnet Windhuk. Byen fikk igjen navnet Windhoek da området kom under sørafrikansk styre i 1915. Da Namibia ble selvstendig i 1990 ble Windhoek hovedstad.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg